Video: Ilja Demandt                                                                                                 Audio: Tessa Burger

Met alle keurmerken op de markt blijft het voor consumenten lastig om te kiezen uit het ruime aanbod van halalproducten. Ieder keurmerk zet overal z’n stempel op maar waar staat zo’n stempel nou voor? En hoe moet je als consument weten of het een betrouwbaar product is wat naar jouw eigen wensen geslacht is? Afgelopen week kwam halaldiëtiste Mariam Aaras met kritiek in het nieuws over de keurmerken en hun tekort aan informatie over de producten die ze keuren.

Moslims in Nederland kunnen terecht bij verschillende organisaties voor advies over wat nou halal en haram is. Één van deze organisaties is de website www.halal.nl. Oprichter van dit adviesorgaan, Abdul Gayyoum, is al sinds dat de eerste turkse gastarbeiders naar Nederland kwamen actief in het helpen van de moslimgemeenschap in Nederland. In het begin was hij actief bij de Moslim Organisatie Nederland en nu bij www.moslim.nl. Het hele probleem zit hem in de exacte manier van slachten. ‘Echt halal slachten betekent dat het dier op geen enkele wijze verdoofd is en op een gezonde diervriendelijke manier heeft geleefd. Bovendien moet het onverdoofd in de nek worden gesneden door een gewaardeerd moslim.’

In Vlaanderen werd ritueel slachten zonder verdoving begin dit jaar verboden, Wallonië volgt later dit jaar. In Nederland zijn we nog wel iets soepeler dan in Vlaanderen alleen moeten dieren wel elektrisch bedwelmd worden waardoor ze geen pijn voelen. Dit is echter een vorm van bedwelming waardoor veel moslims dit niet eten en dan maar geïmporteerd vlees uit bijvoorbeeld Turkije kopen. De overheid heeft nog meer regels aan halalvlees van Nederlandse bodem gesteld.

Zo mag het ritueel geslachte vlees in Nederland alleen nog maar op Nederlandse bodem verkocht worden en moet er altijd een dierenarts aanwezig zijn. Dit laatste om ervoor te zorgen dat als het dier niet gelijk doodgaat er alsnog een verdoving plaats kan vinden. Gayyoum heeft zelf 25 jaar gewerkt als adviseur voor de overheid op het gebied van de islam en vind dat de overheid nog steeds niet goed genoeg omgaat met de religieuze wensen van moslims. ‘Nederland mag dan wel een land zijn met vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst maar dan hoort het volledig toestaan van ritueel slachten daar ook binnen’. Wat vindt diëtiste, halalconsulente en eigenaresse van de website ikeethalal.nl Mariam Aaras van de discussie die speelt?

Er zijn in Nederland wel redelijk wat slachthuizen die halal slachten voor de moslims die minder streng de regels van het ritueel slachten opvatten maar dus geen enkele die op Nederlandse bodem halalvlees produceert volgens de oorspronkelijke regels van ritueel slachten. Een van deze slachthuizen is slachthuis Wouters, waar ze na het onverdoofd snijden alsnog een pin in het hoofd van het dier schieten om er zeker van te zijn dat het dier geen onnodige pijn lijdt.

Onze redacteur Ilja Demandt bezocht Wouters Slachterij, een bedrijf waar ze aan halal slachten doen. Eigenaar Frans Wouters vertelt meer over zijn manier van slachten en het keurmerk waar hij mee werkt.

Halal keuringsdienst HFFIA die onder één dak samenwerkt met www.halal.nl keurt om de manier van slachten die slachthuis Wouters toepast ook geen vlees in Nederland. ‘Ik koop mijn vlees zelf geïmporteerd uit andere landen omdat er in Nederland geen plek is die vlees op een juiste manier halal slacht’, aldus Ammar Fawzi van HFFIA. Maar halal is veel breder dan alleen vlees en heeft ook betrekking op de juistheid van ingrediënten in andere producten en sociaal gedrag van mensen. Om deze reden opereert HFFIA wel in Nederland maar dan alleen maar door het keuren van andere producten op ingrediënten die niet halal zijn zoals dierlijk stremsel en alcohol. ‘Een halal keurmerk is een benaming gegeven door de keurinstanties en geeft dus geen informatie over de manier van slachten. Dit maakt het voor Moslims lastig om vlees te kopen wat naar eigen wens geslacht is.’

Onze redacteur Tessa Burger liep een ochtend mee met de twintigjarige moslima Dania. Hoe is het om het halal eten te combineren met het drukke leven van een student?