Het gebruik van de harddrug ketamine is de laatste jaren fors toegenomen, dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over drugsgebruik van het Trimbos-instituut en onderzoeksbureau WODC. In dat rapport wordt een overzicht gegeven van het alcohol- en drugsgebruik in Nederland.

Ketamine is een middel dat oorspronkelijk wordt gebruikt als narcosemiddel en als pijnstiller. De laatste jaren wordt ketamine niet alleen in de zorg gebruikt, maar ook als drug in de uitgaanswereld. Als drug is het een zogenaamd dissociatief tripmiddel, wat betekent dat je geestelijke bewustzijn wordt gescheiden van je lichamelijke bewustzijn. Het wordt gesnoven of geïnjecteerd en de effecten van de drug duren een uur, waarna de gebruikers nog twee uur lang na-effecten kunnen ervaren.

Gebruikers van de drug kunnen last krijgen van verschillende bijwerkingen, zoals een ketamineroes, wat lijkt op een schizofrene psychose. Volgens het onderzoek van het Trimbos Instituut is het aantal gezondheidsincidenten door ketamine, ondanks de toename van het gebruik hiervan, niet enorm gestegen. In 2009 werd 2,7% van het totaalaantal drugsincidenten veroorzaakt door ketamine en in 2017 is dit aantal gestegen naar 8,2%. Die groei staat niet in verhouding tot de groei van het gebruik van de drugs.

XTC wordt steeds sterker

Verder blijkt uit het onderzoek van het Trimbos Instituut dat de gemiddelde concentratie MDMA in ecstasypillen opnieuw is gestegen van 157 mg in 2016 naar 167 mg in 2017. Deze toename valt samen met de toename van het aantal ernstige gezondheidsongelukken op bijvoorbeeld festivals, waar de drug veel wordt gebruikt.