Afgelopen zaterdagavond werd Jornal Nacional, het belangrijkste nieuwsprogramma van de Braziliaanse televisie, voor het eerst gepresenteerd door een gekleurde presentatrice. Het was het debuut van de 40-jarige Maju Coutinho. Dagelijks kijken er tientallen miljoenen mensen naar nieuwsprogramma, dat daarom gezien wordt als het belangrijkste nieuwsprogramma van Brazilië.

Online werd enthousiast gereageerd op het presentatiedebuut van Coutinho. Een paar uur voor de uitzending maakte het twitteracount van Jornal Nacional bekend dat Coutinho de uitzending zou gaan presenteren. De tweet kreeg tienduizenden likes en ook reacties waren lovend. “Maju: mooi en getalenteerd!”, zegt iemand. “Bedenk je wat dit betekent voor alle zwarte meisjes die naar de tv kijken? Hoe trots ben ik op je Maju!”, reageert een ander.

Zelf reageert Coutinho, die voorheen werkzaam was als weerpresentator voor het nieuwsprogramma, verbaasd dat haar presentatiedebuut het nieuws heeft gehaald. Ze hoopt dan ook dat de aandacht snel overwaait. “Ik ben er om te communiceren en het nieuws door te geven.”

In Brazilië wonen ruim 200 miljoen mensen. Ongeveer de helft van de bevolking is gekleurd.