Er is een tekort aan mannelijke bloeddonors. Rob Jetten, fractieleider van D66, pleitte op Valentijnsdag voor een soepelere regulering omtrent bloeddonaties van homo- en biseksuele mannen. Sanquin, een non-profitorganisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, heeft diezelfde dag nog hun voorwaarden aangepast.

In plaats van een stop van 12 maanden na het hebben van seks, geldt vanaf juli 2019 een stop van 4 maanden tot homo- en biseksuelen weer mogen doneren. Tot 2015 mochten homo- en biseksuelen geen bloed doneren bij Sanquin, na het hebben van seks met andere mannen. Na kritiek is deze regel gewijzigd naar een stop van minimaal 12 maanden na de laatste keer seks. Dit heeft te maken met de kans op het krijgen van een door-bloed-overdraagbare ziekte.

Rob Jetten vindt het onrechtvaardig en riskant dat ‘Rondvrijende hetero’s als veilig worden beschouwd,’ zegt hij in zijn statement op 14 februari 2019. Wanneer hetero’s zich aanmelden voor een bloeddonatie worden er geen vragen gesteld over hun seksleven. Ook niet over condoomgebruik en hoe vaak zij wisselen van partner.

Met deze nieuwe beleidsregel wordt volgens Sanquin discriminatie zo veel mogelijk vermeden en blijft de patiëntveiligheid in stand. Voor de wijziging heeft Sanquin jarenlang onderzoek gedaan over de veiligheid omtrent bloeddonaties van homo- en biseksuele mannen, meldt de non-profit op haar website.