Drie Nederlandse langebaanschaatsers hebben in de Volkskrant hun verhaal gedaan over het gebruik van salbutamol onder schaatsers. Salbutamol is een werkzaam middel in de astmamedicatie. De drie bronnen, die anoniem willen blijven, omdat ze bang zin voor negatieve reacties uit de schaatswereld, geven aan dat ze tussen 2000 en 2010 jarenlang salbutamol kregen toegediend door longartsen, terwijl ze alle drie geen last hadden van astma. Daarmee gingen ze in overtreding met de internationale dopinglijst van het wereldantidopingagentschap WADA.

Sporters moesten tot 2011 een doktersverklaring hebben om de puffers met salbutamol te bemachtigen. Daarna is het toegestaan om 800 microgram per 12 uur toe te dienen.

In het schaatsen wordt salbutamol al jarenlang gebruikt om ervoor te zorgen dat de sporters makkelijker kunnen ademen en meer lucht krijgen. Volgens medisch directeur van sportkoepel NOCNSF, Cees-Rein van den Hoogeband, wordt het middel door ongeveer 80 tot 90 procent van de schaatsers gebruikt. Ter vergelijking: 10 procent van de gehele Nederlandse bevolking gebruikt astmamedicatie om astma tegen te gaan.

Schaatsbond KNSB geeft aan dat het nooit op de hoogte is geweest dat schaatsers het middel ten onrechte gebruikten.