De discussie over buitensporig politiegeweld en racisme in de V.S. is wederom opgelaaid, nadat gister is bepaald dat twee politieagenten niet worden vervolgd voor het doodschieten van een ongewapende zwarte man  in Sacramento, Californië.

Marloes Veldhausz, Amerika-expert, ziet dat er een stelselmatig probleem is, maar dat er vanuit de politiek wel naar oplossingen wordt gezocht. “Er is wel een enorm probleem met racial profiling in Amerika. In Nederland gebeurt het ook, maar om Nederland op dezelfde voet te zetten als Amerika is niet eerlijk.” Wel wordt er gekeken naar verbeteringen, vertelt Veldhausz. “Vanuit het Amerikaanse Congres, de Nederlandse Tweede Kamer, wordt er zeker geopperd om wetten aan te nemen waar dit wordt aangepakt. Het zou een goede stap zijn.”

Niet alleen in de V.S. is deze discussie gaande. In Nederland zijn er de afgelopen jaren meerdere incidenten geweest van buitensporig politiegeweld en discriminatie in de vorm van onder andere etnisch profileren. In 2015 werd politiegeweld Mitch Henriquez fataal, waar vele protestacties uit voortvloeiden. In 2016 besloot het OM twee van de vijf betrokken agenten te vervolgen. Een ander probleem is etnisch profileren. Bekende personen als rapper Typhoon en voetballer Kenneth Vermeer hebben daar bijvoorbeeld last van gehad. In de (lokale) politiek is het ook opgemerkt. In Enschede heeft DENK vragen gesteld over een incident waar de Amsterdamse politieagent Anis Raïss onterecht zou zijn aangehouden. Hij beweerde dat het om etnisch profileren zou gaan.