“Vijftien miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde. Die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde.” Zo klonk het op zaterdagochtend 9 maart op de Erasmusbrug in Rotterdam waar de gele hesjes een demonstratie hielden. Door weer en wind hebben tientallen mensen zich verzameld om zich uit te spreken tegen de gevestigde politiek. Jan Dijkgraaf: “20 maart is de afrekendatum.” 

Rond 11.15 uur verzamelen de eerste gele hesjes zich naast de Erasmusbrug. Om 11.30 uur bestormen ze de Erasmusbrug, maar vlak voor aanvang is het nog verdacht rustig. Langzamerhand druppelen de demonstranten binnen en trekken ze hun gele hesje aan.

Marco de Haas, voorman van de gele hesjes in Rotterdam, gaat op een stoepje staan om zijn bondgenoten toe te spreken. Hij legt uit wat de bedoeling is en hoe de ochtend gaat verlopen. Vlak voor de demonstratie laat de voorman een groot, langwerpig spandoek uitrollen met de tekst: “Stem ze weg op 20 maart”, verwijzend naar het establishment en de aankomende Provinciale Statenverkiezingen.

“We gaan lopen”, zegt De Haas en de gele hesjes beklimmen de trappen van de Erasmusbrug. Het weer is slecht, de lucht kleurt grijs en er staat een stevige wind. Een hand vol demonstranten dragen het lange spandoek, zodat alle fietsers, auto’s en andere voorbijgangers kunnen zien waar zij voor staan.

Beluister hier de audioreportage over de demonstratie van de gele hesjes op de Erasmusbrug in Rotterdam.

Naast het spandoek worden er stickers uitgedeeld. Het zijn stickers van #stemzeweg. Op de sticker staat minister-president Mark Rutte afgebeeld met een groot rood kruis door zijn gezicht heen. “De gele hesjes moet je zien als een voorbereiding op 20 maart”, zegt Jan Dijkgraaf. Hij is journalist en columnist maar bovenal één van de aanvoerders van de gele hesjes-beweging.

Terwijl Jan Dijkgraaf foto’s en filmpjes maakt met zijn mobiel, delen verschillende gele hesjes stickers uit aan voorbijgangers. Sommigen weigeren en lopen door, anderen nemen de sticker aan en raken in gesprek met de demonstranten.

“Wil u een sticker?”, vraagt Marco de Haas aan een oude man die met z’n fiets dapper de steile Erasmusbrug beklimt. “Ik ben al blij dat ik erop kom”, zegt de oude man. “Ik help u wel even”, zegt De Haas voordat hij zijn hand op de rug van de fietser legt om hem vooruit te helpen. De fietser bedankt hem en fietst door.

“Ga je nog mee naar Rutte straks?”, vraagt Marco. “Hij is in Rotterdam.”

Markthal
Marco de Haas heeft gelijk. Mark Rutte bezoekt om 16.00 uur de Markthal in Rotterdam. Het is verkiezingstijd en daarom brengt de premier een bezoekje aan de maasstad. Hij gaat met Rotterdammers en ondernemers in gesprek die vragen voor hem hebben.

Ook de gele hesjes zijn aanwezig bij het Rotterdamse bolwerk. Voor de deur staan er een paar met het langwerpige gele spandoek. Het zijn er niet zoveel als op de Erasmusbrug, maar de echte diehards zijn gekomen om een duidelijke boodschap naar de minister-president over te brengen.

Buiten staan verschillende mensen met een VVD-badge te flyeren. Daartussen staan een aantal demonstranten. Ze gaan in gesprek met elkaar. Ook oud-minister en ex-burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten is aanwezig. Verschillende gesprekken schieten als paddestoelen de grond uit, tot er hordes mensen naar de deur van de Markthal stormen. Mark Rutte is gearriveerd.

Beluister hier het interview met Mark Rutte, minister-president van Nederland, over de gele hesjes en de #stemzeweg-beweging.