Verschillende apotheken hebben er op dit moment voor gekozen om patiënten alleen nog maar met pin te laten betalen. De Tweede Kamer vindt dat contant betalen in een apotheek altijd moet kunnen. CDA en 50Plus dienen hiervoor een motie in. Het kabinet moet, in overleg met de verantwoordelijken, ervoor zorgen dat apothekers verplicht cash aannemen. Een ruime meerderheid steunt die motie. 

De reden dat de Kamer dit wil invoeren, is omdat er volgens de politiek een grote groep in de maatschappij is die liever met contant geld betaalt. Deze mensen kunnen niet zo goed omgaan met hun pinpas of hebben relatief weinig geld tot hun beschikking. Door met contant geld te betalen hebben zij een beter inzicht in hun uitgaven. Daarnaast zijn medicijnen geen gewone producten, is de Kamer van mening.

Berend Jan Beugel, persvoorlichter van Betaalvereniging Nederland en Danusia Hendriks, apotheker van Apotheek Sassenheim, snappen dat apothekers graag willen dat mensen pinnen, maar vinden tegelijkertijd dat patiënten altijd met contant geld moeten kunnen betalen.

Vergrijzing

Hendriks snapt dat het kabinet deze maatregel wil nemen, omdat cash geld simpelweg een wettig betaalmiddel is. Daarnaast merkt ze in haar eigen winkel dat de vergrijzing steeds meer een rol speelt in de samenleving. Juist daarom moet contant geld altijd geaccepteerd kunnen worden, geeft Hendriks aan.

“De groep die dat zou willen moet je niet onderschatten, want ik denk dat er veel ouderen zijn die liever contant betalen dan pinnen. Er zijn steeds meer mensen die geholpen moeten worden met het ophalen van hun medicijnen, omdat veel bejaarden dit simpelweg niet meer kunnen. Juist daarom is het handig dat er ook nog steeds met cash geld betaald kan worden.”

Daar is Beugel, persvoorlichter van Betaalvereniging Nederland, het mee eens, maar als er bij een apotheek alleen met de pin betaald kan worden en er zijn mensen die niet willen pinnen, kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat er via een andere weg wel betaald wordt. Beugel komt zelf ook wel eens mensen tegen die ervaring hebben met dit probleem.

“Ik kom zelf ook wel eens bij een winkel waar je niet meer met cash geld kan betalen. Ik ben al heel vaak mensen tegengekomen die geen pinpas bij zich hebben of niet met de pin willen betalen. Diegene vraagt dan aan een andere klant: ‘Kan ik u met contant geld betalen, zodat u dan voor mij kan pinnen?’ Zo komen we er vaak ook wel uit. Misschien een beetje onpraktisch, maar het werkt wel.”

Privacy

Vooraf overboeken is wel een heel goed ander alternatief volgens de persvoorlichter van Betaalvereniging Nederland, zodat de medicijnen later afgehaald kunnen worden. Sinds de privacywetgeving in 2018 door de gehele Europese Unie is veranderd, zijn mensen bang dat al hun gegevens op straat liggen. Daarom denken sommige burgers ook dat pinnen niet meer veilig is. Patiënten moeten volgens Beugel echter niet ongerust zijn dat hun betaalgegevens openbaar gemaakt worden wanneer ze pinnen.

“Pinnen is voor een apotheek namelijk altijd anoniem, want als ik pin, kan de apotheker niet zien wie ik ben. Bij een pintransactie wordt niet de naam of het rekeningnummer van de patiënt vermeldt. De apotheker ziet hooguit de vier laatste cijfers van een pinpas en that’s it. Daarnaast heeft de bank de plicht om heel zorgvuldig om te gaan met mijn betaalgegevens. Banken kunnen alleen zien dat ik een betaling bij de apotheek heb gedaan, maar meer ook niet.”

Pinnen is dus redelijk anoniem. Privacywetgeving zorgt er voor patiënten wel voor dat een medicijn ophalen steeds moeilijker wordt. Hendriks pleit er dan ook voor dat deze maatregelen worden teruggedraaid, maar weet dat dit voorlopig niet gaat gebeuren.

“Ik vrees dat het niet kan veranderen, want het is een wet voor heel Europa. De apotheek heeft altijd al met privacy te maken gehad, maar nu wordt het nog lastiger voor patiënten. De buurman die iets voor zijn bejaarde buurvrouw gaat ophalen moet eerst een machtiging hebben om iets op te kunnen halen. Dat is heel omslachtig.”