Deze week – maandag 11 maart tot en met vrijdag 15 maart – is het de Week van het Verkeer. De actieweek is twee jaar geleden in het leven geroepen door Verkeersplein Amsterdam. In de hoofdstad reizen dagelijks zo’n 65 duizend kinderen van en naar de basisschool, en per dag zijn er in totaal naar schatting zo’n 700 duizend fietstochten door de stad. Tel daar nog de automobilisten en voetgangers bij op en dan kan het voor jonge verkeersgebruikers knap lastig zijn om veilig van A naar B te komen.

Om al het verkeer in goede banen te leiden heeft de Gemeente Amsterdam samen met Vervoerregio Amsterdam het Verkeersplein Amsterdam geïnitieerd. Deze organisatie geeft door het hele schooljaar heen verkeerslessen op basisscholen in de regio rondom de hoofdstad. In de nieuwste workshops is het zelfs mogelijk om een virtual reality-ervaring op te doen. De leerlingen oefenen virtueel met afslaan, dode hoeken herkennen en vermijden, maar ookelefoongebruik op de fiets, wat overigens dit jaar bij wet verboden wordt.

Ook krijgen sommige scholen bezoek van een echte vrachtwagenchauffeur, die met truck en al bij de school parkeert. Kinderen ontdekken dat ze soms écht niet gezien worden door de chauffeur, al lijkt het nog zo duidelijk. Door letterlijk op de stoel van de chauffeur te gaan zitten kunnen de leerlingen ook in de praktijk zien dat de dode hoek geen grapje is.

Niet alleen de leerlingen, maar ook ouders worden tijdens de Week van het Verkeer uitgedaagd. De uitdaging is om de hele week op een ándere manier dan met de auto naar school te komen, zoals lopend of met de fiets. Lukt het, dan ontvangen de kinderen een diploma.

Heel leuk, al die activiteiten. Maar wat gebeurt er ná de actieweek? Wordt het verkeer dan weer achterwege gelaten? Niet als het aan Verkeersplein Amsterdam ligt. Zij hopen, mede door de actieweek te organiseren, scholen te motiveren om actief met het verkeer bezig te blijven in het onderwijsprogramma.

Warner Mulder, leerkracht van de bovenbouw aan basisschool De Westerkim in Zaandam, vindt verkeer en veiligheid legt uit waarom hij verkeer en veiligheid zo belangrijk vindt. “Het is voor onze school belangrijk dat kinderen begrijpen hoe gevaarlijk het kan zijn in het verkeer, en dat heeft altijd zin. Het gaat natuurlijk altijd om de veiligheid van de kinderen.” De Westerkim doet niet alleen mee aan de Week van het Verkeer. Buiten de actieweek om besteedt de school ook aandacht aan het verkeer. “We geven elke week verkeersles. Aan het einde van groep 8 hebben we ook een theorie- en praktijkexamen op de fiets.”

Tom Thobe is directeur van Verkeersplein Amsterdam. In het onderstaande audio-item vertellen Thobe en Mulder over het belang van de Week van het Verkeer, hoe leerlingen het ervaren en het positieve effect van een dergelijke actieweek.