Op woensdag 20 maart is het weer tijd om massaal naar de stembus te gaan. Maar deze speciale dag brengt nog veel meer met zich mee: sinds 28 juni 2012 vieren we namelijk Internationale Dag van het Geluk op 20 maart. Deze dag is ingesteld door Jayme Illien, adviseur voor de Verenigde Naties. 

Drugslab
In deze tijd van life coaches, motivational speakers en geluksexperts lijkt het alsof wij als mensen constant op zoek zijn naar de meest gelukkige versie van onszelf. Door middel van drugs zou je volgens velen jezelf een kortstondig geluksmomentje kunnen geven. Een drug als XTC staat er bijvoorbeeld om bekend je een gelukkig gevoel te geven. Bastiaan Rosman werkt als presentator voor het NPO programma Drugslab. Voor dit programma test Bastiaan met zijn medepresentatoren Nellie Benner En Dzifa Kusenuh verschillende drugs uit. Tot op de dag van vandaag heeft Bastiaan meer dan 30 soorten drugs getest voor het programma. Het programma, dat tegenwoordig alleen maar op YouTube wordt uitgezonden, heeft een educatieve insteek waarbij wordt laten zien wat de effecten zijn van drugs op het menselijk lichaam. Maar heeft drugs volgens Bastiaan ook een positieve invloed op de mentale gesteldheid?

XTC
XTC, ook wel ecstasy genoemd, komt voor in poeder-, pil- en kristalvorm. Andere namen voor XTC zijn X, MDMA, Molly, M en lovedrug. XTC komt via de maag en darmen in je bloed terecht. Wanneer het de hersenen bereikt, merkt de gebruiker dat hij onder invloed is. De werkzame stof van XTC heet 3,4-methyleendioxymethamfetamine, oftewel MDMA. Voorgaande jaren bevatte een XTC-pil gemiddeld ongeveer 80 mg MDMA. Inmiddels is dat gemiddelde gestegen naar 160 mg. Deze hoog gedoseerde XTC-pillen brengen meer risico’s met zich mee dan de lager gedoseerde pillen. Bij risico’s op de korte termijn moet je denken aan uitdroging, oververhitting, hartproblemen, somberheid en uitputting/overbelasting. Op de lange termijn zijn de risico’s hiervan een stuk ingrijpender: denk hierbij aan hersenschade, geheugenproblemen, concentratieproblemen en psychische klachten. In Nederland kan drugs getest worden bij onder andere de instantie Jellinek.

Psychische effecten
Het gevoel dat XTC geeft wordt vaak omschreven als geluk. Dit zou gepaard gaan met een warme gloed die door het lichaam stroomt. Ook energiek, opgewekt en vrolijk zijn termen die naar voren komen als het gaat om de effecten van de drug. XTC zorgt er ook voor dat de waarneming en geluiden intenser worden. Er ontstaat ook een hunkering naar contact, intimiteit en vertrouwelijkheid.

Verenigde Naties
De feestdag wordt sinds 2013 ieder jaar op een speciale manier gevierd. In 2013 werd er bijvoorbeeld groots uitgepakt en bezochten Ndaba Mandela (de kleinzoon van Nelson Mandela) en Chelsea Clinton (de dochter van Bill en Hillary Clinton) een TedXTeen conferentie in New York. Het jaar daarna werd Internationale Dag van het Geluk gepromoot door artiest Pharrell Williams in samenwerking met de United Nations Foundation. Samen maakten zij ‘s werelds eerste 24-uur-muziekvideo op het nummer “Happy”. De derde Internationale Dag van het Geluk, in 2015, werd opnieuw gelinkt aan Pharrell Williams. Tijdens een speech voor de Verenigde Naties sprak hij de sindsdien bekende woorden, “Happiness is your birthright”, uit.