De afgelopen vijf jaar zijn er meer dan tien miljoen verblijfsgasten bijgekomen die in logiesaccomodaties zitten, blijkt uit cijfers van het CBS. De jaarlijkse stijging is er een van 5% breed getrokken. Wat het meest opvallend is, is de procentuele stijging van 10% bij campings. Onder de noemer logiesaccomodaties vallen ook hotels, pensions, bed & breakfasts en jeugdaccomodaties, zoals hostels.

Volgens Elsje van Vuuren is de toerismesector een ‘’gigantische” bijdrage aan de economie. “Het heeft kansen, maar ook uitdagingen”, vertelt Van Vuuren. “Vorig jaar hebben wij met 120 experts ‘Perspectief bestemming Nederland 2030’ gelanceerd en wij vinden ook dat iedere Nederlander moet kunnen profiteren van de toeristische sector.” Cijfers van NBTC Holland Marketing laten zien dat door de economische waarde van de sector, €12,7 miljard, tot een directe werkgelegenheid leidt van meer dan 100.000 banen. “Daarbij hebben we ook naar het belang van bewoners, bezoekers en bedrijven gekeken. Als we daar een goede balans in kunnen vinden, zou dat perfect zijn.”

Wel zijn er de afgelopen jaren kanttekeningen geplaatst bij het massatoerisme. Inmiddels hebben ze In Zeeland ook het massatoerisme ontdekt. Tegen de NOS zegt Jan Kollaart dat het te hard gaat. De petitie die hij heeft opgezet, heeft inmiddelds meer dan 18.000 handtekeningen vergaard. Ook in Amsterdam, Nederlands grootste toeristische trekpleister, wil men maatregelen nemen. Airbnb, Booking en Expedia hebben geen zin om de regels van de gemeente Amsterdam na te leven. Dit betreft de maximale termijn van dertig dagen, in plaats van de zestig dagen die hiervoor de maximale termijn was, die huurders hebben om hun huis te verhuren.

                                                     Groeiregio’s
Mogelijke oplossingen liggen volgens Van Vuuren in onder andere Drenthe en de Hanzesteden. “We zijn met deze gebieden aan het kijken hoe we met elkaar ervoor kunnen zorgen om het voor zowel internationale als binnenlandse toeristen toegankelijk en interessant te maken.”
Drenthe is dan ook een regio die het erg goed doet. Het aantal gasten in de oostelijke provincie is tussen 2012 en 2016 met meer dan 40% toegenomen en het aantal overnachtingen met meer dan 48%. Hierbij zijn mensen uit Duitsland de belangrijkste buitenlandse gasten.

Ook de provincie Utrecht is een regio waar nog veel groei mogelijk is. Gebieden als de Utrechtse Heuvelrug zijn veel in trek en moeten daardoor toegankelijker gemaakt worden. “De provincie Utrecht is zeker een interessante regio met veel groeimogelijkheiden”, verhaalt Van Vuuren. “We gaan daar ook zeker met de regio, de sector en breder naar kijken om het toegankelijk te maken voor meer toeristen.”

Bij Buitengoed de Boomgaard in Bunnik onderschrijven ze wat NBTC Holland Marketing zegt. Volgens Edy Jansen-van Zijl is dit gericht. “Wij focussen ons merendeels op de stad Utrecht, vooral ook voor de buitenlandse gasten en hebben hier onze camperplaatsen uitgebreid, omdat we merken dat het aantal campers toeneemt”, vertelt Jansen-van Zijl. “Wij zoeken dan ook samenwerkingsverbanden met de VVV en andere instanties.”

Dat Utrecht een groeiregio is, wordt ook onderschreven door Utrecht-monitor. Waar in 2014 nog 474 duizend hotelgasten in Utrecht verbleven, verbleven in 2017 meer dan zevenhonderdduizend gasten. Genoeg groeimogelijkheden voor de stad Utrecht zelf en voor de regio als geheel dus.