Het Oranje Fonds organiseerde op 15 en 16 maart de landelijke vrijwilligersactie ‘NLdoet’. Honderdduizenden mensen staken hun handen uit de mouwen. Moestuintjes werden aangelegd en ouderen zijn geholpen. Maar vrijwilligerswerk gaat verder dan dat. 

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat minstens de helft van de Nederlanders van 15 jaar en ouder zich minstens één keer per jaar hebben ingezet als vrijwilliger. Dit gaat om vrijwilligerswerk voor een organisatie of vereniging in de periode 2012 – 2016. Veel van hen zullen hebben meegeholpen met NLdoet. Hieraan doen duizenden Nederlandse organisaties mee, met hulp van honderdduizenden Nederlanders. Het Oranje Fonds wil met NLdoet een laagdrempelige vorm van vrijwilligerswerk creëren. Vorige week ging verslaggeefster Amber langs bij verschillende NLdoet acties in Amersfoort.

Het CBS heeft in 2017 onderzoek gedaan naar vrijwilligerswerk, de motieven en activiteiten. Hieruit is gebleken dat bij de laagopgeleiden het meest voorkomende motief was dat zij vrijwilligerswerk leuk vonden; bij hoogopgeleiden kwam dit op de tweede plaats. Zij hadden het motief dat ze iets voor een ander wilden doen. Bij beide groepen is de grotere kans op een baan, het minst genoemde motief.

Vrijwilligers worden voornamelijk aangetroffen onder hoogopgeleiden, 35- tot 45-jarigen en mensen die minstens één keer per maand een religieuze dienst bijwonen. Activiteiten organiseren is zowel bij de hoog- als laagopgeleiden de populairste vorm van vrijwilligerswerk. Bij de laagopgeleiden wordt dit opgevolgd met klussen en bij de hoogopgeleiden staat bestuurswerk op de tweede plaats.

Uit hetzelfde onderzoek van het CBS is gebleken dat in 2017 vrijwilligerswerk bij sportverenigingen met 14.5 procent het populairst was. Dit wordt gevolgd door vrijwilligerswerk op scholen met 11.3 procent en verzorging en verpleging met 8.6 procent. Bijna onderaan staat vrijwilligerswerk bij hobby- en gezelligheidsverenigingen met 4.9 procent.

Ondanks dat er weinig over verteld wordt, zijn er wel dergelijk zulke verenigingen. Stichting Spel en Dans uit Zeist is zo’n vrijwillige hobby- en gezelligheidsvereniging. Hier worden wekelijks meerdere avonden georganiseerd binnen de thema’s ‘spel en dans’. Hierbij staat centraal dat iedereen welkom is, uit de buurt maar natuurlijk ook uit het hele land, aldus organisator Sander Walgers.

Walgers is in 2006 vrijwillig begonnen met het organiseren van deze activiteiten van waaruit Stiching Spel en Dans is ontstaan. Ondertussen zijn er meer organisatoren aangeschoven en worden er meer activiteiten georganiseerd. Maar waarom is Walgers hiermee begonnen?

Muziek
Master of the Feast Kevin MacLeod (incompetech.com)
Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License
http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/