In maart publiceerde het AD dat sportclubs moeite hebben met het gedrag van kinderen in toom te houden. Trainers worden geconfronteerd met kinderen die brutaal of agressief zijn en met ouders die zich constant overal mee bemoeien. Ook op het voetbalveld komen dit soort zaken geregeld voor. Langs de lijn van een willekeurige wedstrijd op de zaterdagmiddag zijn schreeuwende ouders en scheldwoorden richting scheidsrechters aan de orde van de dag.

In het nieuws verschijnen regelmatig incidenten die zich tijdens amateurwedstrijden voordoen. Nieuwsuur concludeert uit cijfers van de KNVB dat er in de afgelopen zes jaar 500 excessieve incidenten tegen scheidsrechters voorkwamen in het Nederlandse amateurvoetbal. Dit is een hoog aantal, zeker gezien het feit dat de KNVB sinds 2012 het actieplan ‘Samen naar een Veiliger Sportklimaat’ (VSK) heeft gestart, een landelijk programma om bij vijftienhonderd verenigingen gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag tegen te gaan.

Richard Nieuwenhuizen
De KNVB startte eigenlijk in 2011 al met dit programma, maar in 2012 werd er een stuk meer aandacht aan besteed. De aanleiding hiervoor was de dood van Richard Nieuwenhuizen. Op 2 december 2012 trad de 41-jarige trainer bij de Almeerse club SC Buitenboys op als grensrechter bij een thuiswedstrijd van zijn jongste zoon. Tijdens de wedstrijd ontstonden er diverse conflicten tussen de spelers van Buitenboys B3 en hun tegenstander SV Nieuw Sloten B1. Na de wedstrijd liep het totaal uit de hand en Nieuwenhuizen werd aangevallen door de spelers van de Amsterdamse tegenstander. Hij werd getackeld en daarna schopte meerdere mensen tegen zijn hoofd, nek en rug. Na deze gebeurtenis sloeg de grensrechter medische hulp in de eerste instantie af, maar hij zakte later op de dag in elkaar en werd met spoed naar het Flevoziekenhuis gebracht. Een dag later overleed hij daar aan zijn verwondingen. 

Impact
De gebeurtenis zorgde nationaal en internationaal voor een schokgolf van verontwaardiging in de voetbalwereld. Bij veel wedstrijden in het amateurvoetbal en het professionele voetbal werd een minuut stilte gehouden en in Almere werd een stille tocht georganiseerd waarin 12.000 mensen meeliepen. De KNVB kijkt sinds het incident scherper naar geweldsincidenten, geeft anti-agressietrainingen aan geschorste spelers en houdt clubs met veel incidenten beter in de gaten. Buitenboys zet als steun voor scheidsrechter tijdens wedstrijden toezichthouders in die confrontaties kunnen sussen.

Machocultuur
Er worden dus verschillende middelen ingezet om de agressiviteit bij het voetbal te verminderen, maar waarom zijn er eigenlijk zoveel incidenten bij het voetbal? “Bij voetbal heerst er nog echt een beetje een machocultuur,” aldus Jordy Germans, keeperstrainer bij Buitenboys zelf al langer dan tien jaar speler bij deze club, “Er lopen veel mannetjes rond die willen laten zien dat ze de beste zijn. Ze lopen elkaar constant uit te dagen en dan willen ze nog wel eens met elkaar botsen.” Toch vindt Germans niet dat er een structureel probleem is in het amateurvoetbal of dat de problemen veel erger worden: “Je merkt wel dat kinderen een grotere mond krijgen, maar ik vind het een leuke uitdaging om hiermee om te gaan. Voetbal blijft toch ook een emotie-sport, je mag af en toe best zeggen ‘verdomme scheids, dat was toch geen buitenspel’, maar het moet wel binnen de perken blijven natuurlijk.”

Jordy Germans vertelt over zijn ervaringen als trainer en hoe Buitenboys zich inzet voor voetbal zonder geweld. Manish (12) en Sophie (15) krijgen training van Jordy en vertellen of zij vinden dat ze brutaal zijn en geven hun mening over het gedrag van ouders langs de lijn.