De Bloemencorso is een typisch Nederlands evenement waar we allemaal wel eens van hebben gehoord. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er op verschillende plaatsen in Nederland Bloemencorso’s uit de grond schieten. Zo ook in de Bollenstreek. De eerste Bloemencorso in de Bollenstreek werd in 1947 gehouden. Waar het toen een klein en simpel evenement was, is het inmiddels uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks een miljoenenpubliek op afkomt, zo is te lezen op de website van Bloemencorso-Bollenstreek.

De Bollenstreek en haar bloemen zijn razend populair bij zowel Nederlanders, als bij toeristen. Op kaarten van Amsterdam wordt naar de Bollenstreek verwezen als “The Flower Strip”, wat ervoor zorgt dat er steeds meer mensen een uitstapje maken naar deze streek. Inmiddels komen er zelfs zo veel mensen op de bollenvelden af, dat er een campagne is gestart om te voorkomen dat de bloemen worden vertrapt door de vele voeten die de velden bewandelen, zo is te lezen op de website van de NOS. Verslaggeefster Naomi Vlug ging bij een van de bollenboeren op bezoek om te kijken naar de nood en de effecten van de campagne, zie hier haar item.

Een goed alternatief om de bloemen te beschermen, maar ze toch te kunnen bewonderen is het bezichtigen van de Bloemencorso. Miljoenen mensen uit binnen- en buitenland komen op het evenement in de Bollenstreek af. Ieder jaar wordt het evenement aan een ander thema gekoppeld, wat ervoor zorgt dat er altijd nieuwe creaties te zien zijn. Dit jaar is het thema van de Bloemencorso “Changing World”. De wagens die meerijden kunnen mooie prijzen winnen, als ze binnen het thema een mooie creatie weten te maken met bloemen. Rob Batenburg en Carol Verdegaal zijn twee van de vele mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de Bloemencorso van 2019, als onderdeel van de Cosy Corsogroep. Zij vertellen hier meer over in het onderstaande item.