Eén op de vijf oproepkrachten, ook wel flexwerkers genoemd, hebben meer dan één baan in de week. Dit is er maar liefst twintig procent meer dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het TNO (Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek). 

Volgens het CBS (Centraal Planbureau voor de Statistiek) waren in het jaar 2018 meer flexwerkers dan zzp’ers. In datzelfde jaar had zeven procent van alle werkenden een extra baan naast hun hoofdbaan. Onder deze werkenden zijn het vooral de flexibele werknemers die relatief vaak een tweede baan hebben. Specifiek gericht op de flexwerkers laat het CBS weten dat het aantal met een tweede baan is gestegen met maar liefst elf procent.

Men denkt vaak dat flexwerkers en zzp’ers dezelfde betekenis hebben, maar dat klopt niet. Flexwerkers hebben tijdelijke contracten bij een bedrijf. Zzp’ers daarentegen zijn ondernemers, zelfstandigen die inzetbaar zijn voor opdrachten.

Zirka Jansen is coördinator van de matching van Transvita. Een transferbedrijf dat invalleraren inzet op basisscholen. Zirka merkt, hoewel er steeds meer mensen flexwerken, het tekort op leraren in het onderwijs groeit. Oproepkrachten stromen immers vaak door naar een vaste baan. Karin Menken is twee jaar geleden voor zichzelf begonnen, omdat ze door haar leeftijd niet meer een baan vond in de vaste dienst.

Karin heeft een opleiding gevolgd tot ritueelbegeleider en is met deze kennis haar eigen bedrijf begonnen. Zij heeft van haar hobby haar baan gemaakt. Ze is zpp’er en wordt ingezet tijdens gelegenheden waarbij een periode in het leven wordt afgesloten, denk bijvoorbeeld aan een uitvaart. Naast haar eigen bedrijf werkt ze ook als flexibele inval-leraar in het basisonderwijs. Volgens het CBS is er vooral een stijging te zien van het aan flexwerkers in de leeftijd 25-35 jaar, maar pensioen leeftijdsgerechtigde werken vaak ook nog wat uren als flexwerker, laat Zirka Jansen weten. Ondanks het grote tekort op leraren heeft Karin bewust gekozen om niet meer in vaste dienst te gaan in het basisschoolonderwijs. ”Ik vind het werk veel te zwaar”, laat ze weten.

Is de combinatie van een eigen bedrijf en meerdere dagen in de week voor een klas staan, wel haalbaar? En wat voor risico’s brengt zo’n constructie met zich mee?

DELEN
Avatar
Ik ben een enthousiaste, nieuwsgierige en perfectionistische journalist. Mijn interesses zijn breed. Van Human interest tot politiek maatschappelijke onderwerpen. Ik word blij van het woord ‘passie’. Ik ben iemand die zijn hart volgt en doet wat mij vrolijk maakt.