Bloembollenkwekers uit de Bollenstreek zijn het zat. Ieder jaar bezoeken meer dan een miljoen mensen de Bollenstreek om al het kleurrijks te bewonderen, waarvan een groot deel ongevraagd door de bollenvelden banjert. De schade loopt hoog op: duizenden euro’s aan bollen kunnen de kwekers in de prullenbak deponeren. Dit jaar is er een campagne opgezet om toeristen duidelijk te maken dat ze voorzichtig om moeten gaan met de bollenvelden.

De campagne, onder de noemer “Enjoy the flowers, respect our pride”, zorgt voor banners, dranghekken en vrijwilligers. Deze drie-eenheid moet ervoor zorgen dat de bollenvelden zo onaangeraakt mogelijk blijven. Initiatiefnemer Simon Pennings zei het volgende tegen het Algemeen Dagblad: “Ik teel al veertig jaar bollen, maar het wordt eigenlijk steeds erger. Ze lopen over de velden en springen van pad naar pad. Dat geeft schade, ze vertrappen de tulpen.”

Toeristen die in en uit de bollenvelden lopen dragen verschillende schimmels, bacteriën en insecten met zich mee. Wanneer mensen in de bollenvelden gaan staan, groeit de plant niet meer. Hierdoor lopen de velden veel schade op. Omdat de kweker zijn winst voornamelijk uit de bloembollen haalt, kost dit hem veel geld. In 2018 was de schade over het perceel van Pennings ruim 10.000 euro.

Daan en Anja Jansze beheren De Tulperij, een bloembollenbedrijf in Voorhout. Naast het kweken van bloembollen halen zij inkomsten uit hun rondleidingen. In de periode van de Keukenhof, van 24 maart tot 17 mei, krijgen zij iedere dag toeristen op bezoek, die een kijkje nemen bij dit typisch Hollandse bedrijf. Bezoekers krijgen hierdoor een beeld van de werkzaamheden binnen een bloembollenbedrijf. Molly Morcraft, een bezoeker uit de Verenigde Staten vond het een leerzame ervaring: “Ik zocht specifiek naar een plek waar ik in een tulpenveld mocht staan en kon leren over het werk wat er wordt verricht. Vandaag heb ik meer geleerd over de hoeveelheid werk dat er in deze velden gestoken wordt, bijvoorbeeld de manier waarop hyacinten vermenigvuldigen en hoe tulpen voortplanten.”