De hond, de vlinder, de duif en de dolfijn. Als je na het lezen van deze zin denkt dat dit stuk gaat over dieren heb je het mis. Dit zijn namelijk niet alleen diersoorten, maar ook yogahoudingen. 

Waar yoga tot twintig jaar geleden vooral werd gezien als een duffe sport die alleen door ouderen werd gedaan, is yoga inmiddels uitgegroeid tot een van de populairste sporten. De yogahype begon eind jaren ’90 in Amerika. Vooral in Los Angeles, dat door gezondheidsjournaliste Angélique Heijligers het mekka van de westerse yogawereld wordt genoemd, won de sport toen snel aan populariteit.

In de afgelopen jaren is yoga ook in Nederland bekender en geliefder geworden. Heijligers zegt in dit artikel dat de sport zo populair is, dat het zelfs mainstream is geworden. Steeds meer Nederlanders vinden hun rust in yoga en de filosofie achter deze sport. In 2016 deed Yoga Magazine vanwege haar 10-jarig bestaan onderzoek naar de stand van yoga in Nederland. Uit dat onderzoek bleek dat er ruim anderhalf miljoen mensen aan yoga doen. In datzelfde jaar bemachtigde de sport zelfs een plek in de top 10 van meest beoefende sporten in de lijst van NOC*NSF.

Hoewel yogi’s vaak de 40 al zijn gepasseerd, wint de sport de laatste jaren juist bij mensen onder die leeftijd enorm aan populariteit. Millennials, mensen tussen de 19 en 39 jaar, zijn in alle drukte hard op zoek naar een rustpunt. De groep die ook wel bekend staat als de ‘burn-outgeneratie’, wordt door yoga gedwongen om het online bestaan eventjes naast zich neer te leggen en zich volledig te focussen op zichzelf.

In onderstaand item vertelt millennial en yogaliefhebber Romy Jongen (23) over wat yoga voor haar betekent. Yogadocente Sanne Breedveld (22) komt eerst aan het woord: zij vertelt meer over de aantrekkingskracht van yoga voor mensen die behoren tot de burn-outgeneratie.

Foto: Sanne Breedveld