Drie kwartier lang zwoegen en afgemat worden op een fiets in een donkere kamer. Kaarsen branden en de harde up tempo muziek galmt door de zaal heen. ‘’Come on you can do this’’, moedigt de instuctor je aan. Voorin de zaal hangt een grote spiegel, waarin iedereen elkaar op zijn fiets kan zien zitten. Bij deze bijzondere sport genaamd Rocycle gaat het niet alleen om de fysieke inspanning, ook het mentale element/aspect komt aan bod.

Het doel van deze sport is om er echt plezier in te hebben. Het moet een goede en effectieve workout zijn, maar misschien nog wel belangrijker is dat je het gaat zien als een cadeautje aan jezelf. Rocycle is in maart geopend in Utrecht en voor velen nog een vrij nieuwe sport. De lessen zijn relatief gezien niet goedkoop en toch blijven mensen maar terugkomen. Een echte doelgroep is er bij deze sport niet, zolang je maar openstaat voor hard werken zowel fysiek als mentaal. De workout bestaat uit kracht en conditie training. Zo gebruik je tijdens de training gewichtjes voor je armen en komen de welbekende push-ups vaak aan bod. En dat allemaal terwijl je maar door blijft trappen. Het klinkt zo heftig als het is, maar het gevoel daarna maakt dat je dit vaker wil blijven doen.

Waarom zou je kiezen voor zo’n actieve sport gefocust op je mentale gesteldheid en niet zoiets als yoga? In de uitzending van afgelopen woensdag geeft Sonora Minkenberg hier antwoord op. Daarbij geeft Niké Pieters een duidelijk beeld achter het idee van de sport.