Van professionele gamers wordt wel eens gedacht dat het antisociale, ongezonde jongens zijn die dag in dag uit op hun zolderkamer aan het gamen zijn. In de realiteit is dat echter niet waar. Een échte professionele gamer is achter de schermen namelijk gezond bezig.

Kinderen zijn geneigd om gedrag over te nemen van rolmodellen, zoals voetbalsterren of zwemkampioenen. Als ze een voetballer imiteren, is dat natuurlijk een gezonde bezigheid. Bij gamen of, zoals dat officieel heet, Esports is dat anders. Fans van Esporters zien vaak slechts een aantal jongens op een stoel naar een scherm turen. Om dat elke dag na school te doen is niet zo gezond.

Volgens Niek Diepman van Stichting Verantwoord Gamen weten te weinig mensen van het feit dat je ook verantwoord kunt gamen. De stichting geeft gastlessen en workshops op ondermeer scholen om te leren hoe kinderen en ouders de juiste balans vinden tussen gamen en leven.

Verantwoord gamen is mogelijk door de juiste balans te vinden tussen gamen en je dagelijkse leven op school of op het werk. Ook ouders hebben volgens Diepman een grote verantwoordelijkheid om hun kinderen gezond te houden. Ouders begrijpen vaak niet waarom er gegamed wordt. Stichting Verantwoord Gamen vergelijkt gamen met series kijken op Netflix. De een zoekt ontspanning in een spannende serie, en de ander haalt z’n plezier uit een goede game.

Koen Schobbers (of Koenz op het internet) is professioneel Esporter. Op jonge leeftijd is hij in de wereld van Esport gerold. Inmiddels weet hij als geen ander hoe je op hoog niveau kunt gamen en tegelijkertijd gezond te blijven. Niet alleen ouders, maar ook Esporters hebben volgens Schobbers een deel van de verantwoordelijkheid om hun fans te informeren over een gezonde levensstijl als gamer. Dat en meer vertellen Schobbers en Diepman in de onderstaande reportage.