“#Noscouts zou ook een mooie zijn”, zo eindigde Marco van Lochem, hoofd jeugdopleiding van Excelsior Rotterdam, het interview. Hij is tevens mede organisator van de SportChain Cup Rotterdam die jaarlijks tijdens Pasen wordt gehouden bij de club uit Kralingen. “Wij geven scouts ook geen spelerslijsten.”

Tekst/audio: Olle Smits van Waesberghe

Zo gezegd, zo gedaan. Dit toernooi is een groot en groeiend evenement in de voetbalwereld. De editie van dit jaar telde maar liefst 24 deelnemende teams, terwijl dat tijdens de eerste editie, vier jaar geleden, er slechts twaalf waren. Op een gegeven moment werd Gerardo Brinkman, participant tijdens het grote toernooi, aangesproken door een wat oudere man. “Do you have a playerslist?’, vroeg hij in het Engels. “No I don’t have one”, zei Brinkman voordat de man ietwat teleurgesteld afdroop. Geheel in de lijn van de toernooileiding, want “gezeur met scouts willen we niet”, zegt Van Lochem.

Daar is ook een goede reden voor. “Vorig jaar zijn er zelfs situaties geweest dat trainers lastiggevallen werden tijdens een wedstrijd door een zogenaamde scout”, vertelt Van Lochem. “Deze scout is de deur niet geweigerd, maar is wel op een bepaalde manier aangesproken dat hij dit niet meer moest flikken.”

Beluister hieronder de reportage over het toernooi met interviews met Marco van Lochem en Patrick de Werk, trainer/coach van Excelsior Onder 15 die deelnam aan de SportChain Cup Rotterdam 2019.