Op woensdag avond 17 april om kwart over 7 stap ik de bus uit bij het Kastelenplantsoen in Utrecht. Gelijk zie ik tegenover mij een voetbalveldje met een paar jongens langs de lijn. Ze dragen alle vijf een rood shirt met DomTowerDementors erop, het Utrechtse zwerkbal team. Het team bestaat al zo’n drie jaar en traint twee keer per week. Ze vinden zelf hun team nog maar klein, met achttien man. In Amerika heeft elke universiteit wel een team, soms zelfs twee.

De sport is afkomstig uit de Harry Potter serie en heeft veel overeenkomsten met de sport die hier gespeeld wordt, behalve dan dat de bezemstelen niet kunnen vliegen. “We gebruiken de bezemsteel voornamelijk als handicap. Elke sport heeft dit wel, bijvoorbeeld bij basketbal mag je niet lopen met de bal. Dit maakt de sport uitdagender en na een tijd raak je er wel gewend aan hoor” aldus Niels, de coach van het team.

Zwerkbal is nog maar een kleine sport in Nederland, er zijn pas vijf teams en één nationaal team ‘De Flying Dutchmen’. “De teams in Nederland winnen nog niet zo heel veel in vergelijking met andere landen, maar we spelen al wel tijdens de EK’s en de WK’s”. Zo speelde het team uit Twente op 13 en 14 april nog tijdens het European Quidditch Cup in Polen. Helaas wonnen ze niet. De sport wordt vaak nog als iets ludieks weggezet. In Amerika wordt het heel serieus gespeeld maar in Nederland wordt het door studieverenigingen voor de grap gespeeld. Ook zitten er onwijs veel regels verbonden aan het spel die volgens Niels niet na één potje al begrepen worden.

In de radioreportage probeert Niels het spel een serieus plekje te geven in de sportwereld en worden de spelregels kort en bondig uitgelegd.