Afgelopen maandag werd FC Twente, mede dankzij de zege van Jong PSV op Sparta Rotterdam, kampioen in de Keuken Kampioen Divisie. Dus keert FC Twente na slechts één jaar terug naar het hoogste niveau, de Eredivisie.

Financieel en sportief kan er een zucht van tevredenheid gelaten worden, omdat FC Twente dus mede door televisiegelden weer een kleine financiële boost krijgt. Dit komt goed uit in een tijd waar FC Twente eigenlijk op gebied van beleid de laatste maanden vrijwel exclusief negatief in het nieuws kwam. De club was zonder de gemeente Enschede failliet. Marc Teutelink, gemeenteraadslid in Enschede, betoogt dat het van groot maatschappelijk belang is dat FC Twente gered wordt.

“In principe is FC Twente gewoon failliet, dus het is wel echt nodig dat de gemeente erin springt”, vertelt Teutelink. “Daarentegen is het geld wat geïnvesteerd wordt, geen nieuw geld. Het gaat hier om wat extra liquiditeit en wat schulden achterstellen, zodat er geen rente over betaald hoeft te worden en geen aflossingen gedaan moeten worden tot een nader te bepalen datum.”

Ondanks het kampioenschap moet er sportief toch wat gebeuren. De positie van trainer Marino Pusic staat al maandenlang onder druk, omdat het spel van FC Twente niet om aan te zien zou zijn. Eddy van der Ley, jarenlang Twente watcher geweest bij onder andere het Algemeen Dagblad en Twentsche Courant Tubantia voorziet een drukke zomer voor de tukkers met veel transfers.

“Waarschijnlijk moet FC Twente minimaal tien spelers vervangen, een heel team eigenlijk. Het spel was natuurlijk ook niet om aan te zien, dus om te overleven heb je toch echt een flinke kwaliteitsinjectie nodig. Normaliter zit FC Twente binnen een aantal jaar gewoon weer terug bij de subtop, want het is van oudsher gewoon de vierde club van Nederland en daar hoort FC Twente ook gewoon thuis.”