Dit seizoen begon Ajax aan een campagne in de UEFA Champions League. Over een paar weken staat Ajax, tegen de verwachtingen in, in de halve finales. Hoe is dit zo gekomen? 

 Afgelopen najaar begonnen de Amsterdammers aan hun campagne in Europa. Doordat de club uit Amsterdam in het voorgaande eredivisie seizoen als tweede geëindigd was moest het in juli aantreden tegen Sturm Graz. Omdat Nederlandse ploegen niet heel vaak door de voorrondes van de Champions League heen komen, waren de verwachtingen niet al te hoog. Toch slaagde Ajax er in om, over twee wedstrijden, Sturm Graz te verslaan. Ook werd standaard Luik uit Belgie met 5-2 over twee  wedstrijden verslagen. Uiteindelijk plaatst Ajax zich na een uit en -thuiswestrijd ten koste van Dinamo Kiev voor de poulefase van het miljoenenbal.

In de groepsfase namen zowel PSV als Ajax deel namens Nederland. De ploegen hadden een zware taak: Het rechtstreekse Champions League ticket van Nederland terugveroveren die het eerder kwijt was geraakt aan Oostenrijk. De beste 11 landen krijgen van de UEFA rechtstreekse tickets  tot het eindtoernooi. De overige landen moeten zich plaatsen via voorrondes. Nederland stond aan het begin van dit seizoen twaalfde waardoor het de rechtstreekse tickets net misliep.

Op 30 augustus komt Ajax via de loting in poule E. Ajax mag het gaan opnemen tegen Bayern München, Benfica en AEK Athene. In de eerste drie weken weten de Amsterdammers AEK Athene en Benfica te verslaan met respectievelijk 3-0 en 0-1. Ook houdt Ajax nog een punt over aan het thuisduel met Bayern Munchen en maakt zo een goede start.

In de drie wedstrijden die volgen wordt er 2-0 gewonnen van AEK Athene en gelijk gespeeld tegen Benfica en Bayern Munchen. In de laatste wedstrijd tegen Bayern moest Ajax winnen om als eerste in de poule te eindigen. In een bizarre wedstrijd waarin Ajax in de laatste minuut nog een doelpunt tegen kreeg werd het gelijk. Doordat Ajax als tweede eindigende in de poule kreeg het een zwaardere tegenstander. Namelijk een van de nummer één uit de andere poules.

Ajax overwintert in de Champions League, iets wat al een prestatie opzich is. Doordat de hoofdstedelingen de groepsfase hebben overleefd hebben ze al 62 miljoen verdiend. In de eerste knock-outfase kwam Ajax tegenover Real Madrid te staan. De topclub uit Spanje is titelverdediger van de cup met de grote oren maar draait ook een matig seizoen. In de eerste wedstrijd van dit tweeluik kwam Real Madrid naar Amsterdam. Ondanks dat de Amsterdammers een goede wedstrijd speelden in de Johan Cruyff Arena werden ze met 1-2 verslagen. Met twee uitdoelpunten stonden de koninklijken al met een been in de kwartfinale. In Madrid laat Ajax een heel goede wedstrijd zien. Met veel balbezit en aanvallend voetbal weet Ajax met 4-1 te winnen van Real Madrid. De Telegraaf kopt met: “het mirakel van Madrid. Weergaloos Ajax flikt het tegen Real Madrid.”

Ajax komt in de kwart finales tegen het Juventus van Cristiano Ronaldo. CR7 trok met een hattrick in de achste finales zijn ploeg naar de halve finales. Juventus is al jaren kampioen van Italië en had dit seizoen maar een doel: De Champions League winnen. Daarvoor werd Ronaldo aangetrokken.

In de Arena kwam Ajax sterk voor de dag, maar werd het niet meer dan 1-1. De achterban van de oude dame zag echter geen problemen. De Amsterdammers moesten immers nog een wedstrijd spelen in Turijn.

Op 15 april moet Ajax aantreden in het Allianz Stadium, het thuishonk van Juventus. Waar Juventus het Ajax moeilijk maakt in de eerste helft staat het met rust 1-1. Daarmee staan de ploegen precies gelijk maar is er nog een helft te spelen. Ajax heeft wel een voordeel: elk uitdoelpunt telt zwaarder mee dan de thuisdoelpunten van Juventus. Het wordt een spannende tweede helft waarin beide ploegen wat kansen creëren. Maar dan breekt de 67minuut aan. De 19-jarige aanvoerder van Ajax, Mathijs de Ligt, springt ver boven de ervaren centrale verdedigers van Juventus uit en kopt de bal in het doel. Hiermee moet Juventus twee doelpunten maken om nog door te gaan. De wedstrijd kent nog een paar kansrijke momenten waarin Ajax de 3-1 en 4-1 had kunnen scoren maar dat blijft uit. Ajax gaat tegen ieders verwachting in door naar de halve finales van de Champions League ten koste van Juventus. De laatste keer dat Ajax de Halve Finales bereikten was in 1997.

In mei mag Ajax het in de halve finales gaan opnemen tegen Tottenham Hotspur. De ploeg uit London mist zijn topscorer maar zal toch worden gezien als de meest waarschijnlijke winnaar. Ajax laat echter dit seizoen zien dat alles mogelijk is in het voetbal en dat de gevestigde orde er niet vanuit kan gaan dat ze zomaar zullen winnen.