Al jaren wordt er gesproken over een mogelijke terugkeer van de Grand Prix Formule 1 race naar het circuit van Zandvoort. Vanuit de gemeente klinkt er veel enthousiasme. Zo is er volgens verantwoordelijk wethouder Ellen Verheij veel draagvlak vanuit de regio. Maar er is ook kritiek: niet iedereen is blij met de eventuele komst van de Formule 1 en is er zelfs een petitie gestart vanwege mogelijk geluidsoverlast.

De fans van de geroemde Grand Prix staan te popelen om het feit dat de Formule 1 race mogelijk terug keert naar het circuit in Zandvoort. De laatste Grand Prix werd hier in 1985 gereden en op dit moment gaan er verschillende geruchten rond dat in 2020 de race opnieuw plaats zal vinden in de badplaats. Om dit te verwezenlijken moet er een flink bedrag geïnvesteerd worden. De kosten van de licentie van de Grand Prix bedragen 20 miljoen euro, waarbij er nog 30 tot 40 miljoen euro bijkomt voor het organiseren van de race. Eerder dit jaar heeft minister van sport, Bruno Bruins, al laten weten dat de overheid hier niet aan mee zal betalen. De gemeente Zandvoort heeft besloten om de toeristenbelasting te verhogen om op deze manier bij te kunnen dragen aan de kosten voor de Formule 1. Volgens wethouder Verheij was het hoe dan ook tijd om dit te doen. “De toeristenbelasting was sowieso een aantal jaar niet verhoogd, dus was het wel weer eens tijd om dat te herijken”

Weerstand

Niet iedereen is blij met de ontwikkelingen rondom de mogelijke komst van de Grand Prix. De organisatie Rust bij de Kust is een petitie gestart tegen de geluidsoverlast van het circuit en tegen de komst van de Formule 1 race. Initiatiefnemer Karel van Broekhoven noemt de Formule 1 race een aangrijpingspunt: “Hiermee kunnen wij zeggen: ‘let nou eens op die herrie’.” Het lawaai dat afkomstig is van het circuit is dan ook de grootste reden voor het starten van de petitie. “Er wordt op dit moment al 240 dagen in het jaar geracet op het circuit. Met de komst van de Formule 1 wordt dit nog erger”, aldus van Broekhoven. Volgens de organisatie worden de mensen in Zandvoort ook een beetje gek gemaakt door de media. Terwijl er volgens de initiatiefnemer eigenlijk best veel inwoners tegen de komst van de race zijn. “Maar dat kan je in Zandvoort niet zeggen, dan word je toch wel een beetje met de nek aangekeken.” Een andere reden waarom de organisatie tegen de Formule 1 race is, is vanwege het milieu. Volgens Karel van Broekhoven is de uitstoot die de race veroorzaakt, inclusief het vervoeren en invliegen van materiaal, evenveel als dat van een stad.

Voordelen

De gemeente Zandvoort doet juist hard haar best om de Grand Prix wél naar Zandvoort te krijgen. Volgens wethouder Ellen Verheij hebben Zandvoort en het circuit een rijk verleden en is het circuit dan ook een ‘unique sellingpoint en hoort het echt bij Zandvoort’. De voordelen voor de inwoners van Zandvoort zijn volgens de gemeente vooral te herleiden uit de economische gevolgen die de Grand Prix kan brengen. Uit onderzoek blijkt dat er extra uitgaves in Zandvoort zullen worden gedaan die kunnen oplopen tot 28 miljoen per evenement. “Dat brengt voordelen met zich mee voor onze inwoners en ondernemers”, aldus Verheij. De wethouder is er dan ook van overtuigd dat de komst van de Grand Prix extra kwaliteit en voorzieningen zullen brengen. De gemeente Zandvoort maakt zich ook geen zorgen over de parkeervoorziening in Zandvoort en het vervoer naar het circuit. Het racebaan wil namelijk gaan werken met combi-tickets waarbij je een kaartje kunt kopen wanneer je in Zandvoort woont, hier een hotel boekt, je gebruik maakt van de trein of van de Park en Ride. “Zo willen we stimuleren dat mensen op andere manieren naar Zandvoort komen.”

Toekomst

Of de Grand Prix Formule 1 race na 35 jaar weer terug zal keren naar Zandvoort is, ondanks de verschillende geluiden uit Zandvoort, nog niet definitief bevestigd. De organisatie van het circuit laat weten dat zij in een onderhandelingstraject zijn beland met Formula One Management (FOM) waarbij alle betrokken partijen een Non-disclosure agreement (NDA) hebben getekend, oftewel een geheimhoudingsverklaring. Zij kunnen op dit moment geen verdere uitspraken doen over de ontwikkelingen van de komst van de Formule 1. De vertegenwoordiger van Terug naar de Kust is ervan overtuigd dat de Grand Prix Formule 1 race niet naar Zandvoort zal komen. “Ik durf daar met iedereen een fles champagne om te wedden.”