Vanaf april gaan duizenden bezoekers naar een van de vele festivals in Nederland. Steeds meer festivals worden duurzamer. Zo wordt meer gebruik gemaakt van duurzame materialen, wordt afval gerecycled en proberen festivals zo bewust mogelijk om te gaan met de omgeving, energie, water en voedsel. 

DGTL Festival is zo’n festival dat zich heel erg bezig houdt met duurzaamheid. Het festival heeft als doel om ‘s werelds eerste circulaire, klimaatneutrale event te worden in 2020. In 2017 werd het festival beloond met de DAM prijs, waarmee het bedrijf zich een jaar lang de Duurzaamste Amsterdamse MKB-onderneming mocht noemen. Afgelopen jaar ging het festival er ook nog eens vandoor met de Greener Festival Award. Deze award wordt sinds 2015 uitgereikt aan festivals die grote stappen zetten richting duurzaamheid. Sinds 2016 serveert DGTL alleen maar vegetarisch eten. Daarmee bespaart het festival op CO2-uitstoot en waterverbruik gerelateerd aan de productie van vlees. Verder gebruiken ze hardcups, in plaats van wegwerpbekers en herwinnen ze fosfaat uit urine. Vorig jaar stond er ook een groot zonnepaneel in de vorm van een bloem op het festivalterrein. Dit jaar konden bezoekers van alles leren over het circular foodsystem in The Food Court. Zo werd er bijvoorbeeld gekookt op biogas en kwamen alle etensresten, afbreekbare bordjes en bestek terecht op een grote composthoop. Dat materiaal gaat terug naar de lokale boeren die volgend jaar weer iets lekkers leveren. DGTL vindt plaats op de Amsterdamse NDSM-werf. Inmiddels zijn er ook edities van het festival in Santiago, São Paulo, Barcelona, Tel Aviv en Madrid.

Niet alleen DGTL, maar ook andere festivals worden steeds duurzamer. Op verschillende bevrijdingsfestivals dit jaar, onder andere in Amsterdam en Almere konden bezoekers een beker kopen die ze de hele dag konden gebruiken en aan het eind van de dag weer konden inleveren.

Zijn bezoekers echter wel bereid extra te betalen voor zo’n beker als ze weten dat het bijdraagt aan de duurzaamheid op het festival? Ik vraag het aan bezoekers op het bevrijdingsfestival in Amsterdam. En ik spreek met Xander Kotvis, over duurzaamheid op het DGTL festival.