In de meivakantie wordt de kinderboerderij druk bezocht. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat contact met dieren stressverlagend werkt, en van invloed is op onze cognitieve vaardigheden en sociaal-emotionele capaciteiten. Maar wat houdt dat precies in? Boerin Anne van Rijn van de Geertjes Hoeve en oprichter Jan van Summeren van Stichting Zorgdier leggen het uit.

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, ook wel LICG genoemd, kan zich vinden in de opinie van Van Summeren. Het hebben van een huisdier is volgens hen namelijk niet alleen gezellig, maar heeft ook vele voordelen. “Voor kinderen kan het verzorgen van een huisdier, mits zij hierbij goed begeleid worden, nuttige vaardigheden bijbrengen zoals het nemen van verantwoordelijkheid, opgeruimd zijn, punctualiteit en zelfdiscipline.”

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat je de invloed van dieren op kinderen kunt opsplitsen in twee onderdelen. Ten eerste is er de invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Dieren kunnen kinderen, net als bijvoorbeeld teddyberen, helpen bij het creëren van een veiligheidsgevoel. Verschillende studies bevestigen dat kinderen die zijn opgegroeid met een huisdier meer zelfvertrouwen hebben en weerbaarder zijn. Ten tweede is er de invloed op de cognitieve ontwikkeling, wat iets zegt over de leercapaciteiten van een kind. Ondanks dat hier minder concreet onderzoek over is gedaan, valt er te concluderen dat er enige samenhang is tussen de band tussen kind en huisdier van invloed is op de cognitieve ontwikkeling. Tot slot kan een dier ook een positieve invloed hebben op de gezondheid. Alleen al het aaien van een huisdier kan voor een verlaagde bloeddruk en hartslag zorgen, maar ook ontspanning en een beter immuunsysteem zijn gevolgen hiervan.