Kamperen is populairder dan ooit. Steeds meer mensen gaan op pad met een camper en of een caravan. Dat bleek al uit de cijfers van vorig jaar. Op 1 juli 2018 waren er volgens brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie ruim 550.000 campers en caravans in Nederland. Ook in 2019 gaan er weer miljoenen mensen kamperen.

Kamperen is altijd wel populair geweest, maar is nu ook bij een jongere generatie in trek. Dit zijn de zogenaamde ‘millenials’: Mensen die tussen 1980 en 2000 geboren zijn.

Marnix Eykhout is eigenaar van PaulCamper in Nederland. Dit is een organisatie die campers binnen heel Europa verhuurt. Hij merkt de groei van het campergebruik door millennials ook bij zijn bedrijf. “Het huren van een camper is natuurlijk ook nog eens veel goedkoper dan het aanschaffen van een camper. Dat is een groot voordeel voor de millennials. Daarnaast gaan zij ook steeds meer met een camper naar een festival toe.”

De groep die tussen 1980 en 2000 geboren is, maakt ook veel gebruik van ‘deelkamperen’. Een makkelijk concept volgens Eykhout: “We zijn eigenlijk een AirBNB voor campers. Mensen die hun camper even te huur willen zetten, kunnen dat doen op onze site. Andere personen kunnen dan een camper voor een paar dagen of weken huren. Daar bieden we dan een verzekeringsproduct bij aan, zodat eventuele schade vergoed kan worden.”

Geke Tempert is zelf zo’n millennial en heeft al zes jaar een camper. In eerste instantie ging de inwoonster van Vroomshoop ook naar allerlei luxe resorts, maar toen haar man ging autocrossen, werd alles anders. “We kochten een camper voor de autocross, maar we merkten al snel dat het zo leuk was dat we er mee op vakantie gingen. Ik heb wel eens gezegd: dit is de beste aankoop ooit. We gaan er nu zelfs mee op wintersport. De vrijheid die we ervaren is gewoon super. Mijn man en ik zijn nergens aan gebonden, want als het ergens niet leuk is, gaan we weer verder.”

In onderstaande video merkt Tempert dat ook om haar heen steeds meer millennials kamperen. Eykhout legt uit waarom millennials steeds meer kamperen en ze veel gebruik maken van zogenoemde ‘deelcampers’.