Foto: Joep Zander

Afgelopen zondag dansten sommigen de sterren van de hemel op een van de bevrijdingsfestivals. Anderen struinden vlooienmarkten af op zoek naar verborgen schatten. De een ging naar huis met een buik vol bier, de ander met een tas vol rommel. Wat de uitingsvorm ook was, een ding stond centraal: het vieren van de vrijheid.

Rommelmarkten horen bij Nederland. Is er een vrij weekend of een nationale feestdag? Reken er dan maar op dat mensen op pleinen, open plekken en straten hun oude spullen uitstallen. Waar al de spullen vandaan komen en waar ze in vredesnaam heen moeten? Geen idee. Brigitte Kaandorp grapte er in 2007 al over in haar voorstelling ‘Zó’: “In Rotterdam komen per jaar 18 miljoen containers met spullen per jaar binnen, nou, ja, reken maar uit. De spullen rukken op.” Volgens Kaandorp zou onze samenleving ten onder gaan door ‘klem zitten’.

Of er nu werkelijk 18 miljoen containers met stickers, sleutelhangers en live-laugh-love-bordjes binnenkomen of niet, we hebben zeker een overdaad aan spullen tot onze beschikking. Steeds meer mensen kiezen daarom voor een minimalistische levensstijl. En daarmee stond ook een opruimgoeroe op: Marie Kondo. Zij maakt al een poos een wereldwijde opmars, zo ook in Nederland.

En wat verkondigt deze goeroe dan precies? “Ruim je ruimte op, verander je leven”, schreeuwt haar website. Het gaat er in het kort om dat mensen alleen kiezen voor spullen die vreugde brengen. Bijna alle spullen mogen vertrekken: “Nostalgie is niet je vriend.” Toch is er ruimte voor emotionaliteit: Kondo raadt namelijk aan afscheid te nemen van spullen.

De opruimmethode ondervindt ook kritiek, maar Kondo weet toch ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Gaan mensen die zich door haar hebben laten inspireren nu angstvallig spullen uit de weg? Zijn rommelmarkten een no-go? We gingen op 5 mei langs bij een standhouder van de Lombok Straatfeesten, Rachel van Weringh. Ze vertelt ons over haar succesvolle verkoopdag. Geke, geïnspireerd door de Marie Kondo-methode, legt uit hoe ze nu naar rommelmarkten kijkt.