5 mei. De dag dat Nederland na een dag van herdenken de vrijheid viert. Er worden door heel het land bevrijdingsfestivals georganiseerd die gratis toegankelijk zijn en goed worden bezocht. Toch worden deze evenementen vaak enkel gezien als een goed excuus om gratis te drinken en zijn bezoekers zich niet helemaal bewust van de reden van het evenement. Hoe probeert de organisatie deze boodschap toch te benadrukken tijdens het festival?

Het is vroeg op de dag, maar het terrein stroomt al langzaam vol. Het park rondom de Westergasfabriek in Amsterdam is vandaag omgetoverd tot feestlocatie van Het Vrije Westen. Dit bevrijdingsfestival is één van de veertien festivals die vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt georganiseerd. Met zo’n veertig verschillende podia, meer dan tweehonderd artiesten en honderdduizenden bezoekers, zijn de festivals al meer dan 25 jaar een begrip in Nederland. Samen vormen ze dan ook het grootste muzikale evenement van het land.

Rondom de studio’s van de Westergasfabriek sieren verschillende podia en stands het gebied. Pas later op de dag wordt het steeds drukker, waarschijnlijk door de belofte van het optreden van Kraantje Pappie later in de middag. Maar zijn de festivalgangers zich wel bewust van het feit dat ze hier in alle vrijheid kunnen zijn? En hoe probeert het festival dit te benadrukken? Tijdens het rondvragen op het festival geven veel bezoekers aan zich hier wel van bewust te zijn, maar dat ze zich niet bewust zijn van de acties die de organisatie neemt om dit bewustzijn te vergroten. Wij vragen na om welke acties het precies gaat bij Per Meijer, organisator van bevrijdingsfestival Het Vrije Westen.