Elke 4 mei staan we stil bij de doden die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 is er op die dag ook een speciale herdenking voor alle sporters die zijn omgekomen tijdens deze oorlog. Net zoals tijdens voorgaande jaren, staat bij herdenking één sport centraal. Dit jaar is dat basketbal. 

De beoefening van sport maakte een groei door tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was namelijk een van de weinige manieren om afleiding van de oorlog te hebben. De Amsterdamse basketballers speelden in hetzelfde gebouw als waar de Duitse Luftgaukommando en Feldluftzeuggruppe gezeteld waren. Tijdens het inhoudelijke gedeelte van de herdenking vertellen journalisten Frits Barend en Jurryt van de Vooren nog meer over hoe de basketbalsport eruit zag tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.  

Ook komt de ontwikkeling van de gehandicaptensport in Nederland aan bod. De vele militairen die gewond achterbleven na de oorlog gebruikten sporten namelijk om fysiek en mentaal weer op kracht te komen. Het is niet toevallig dat dit onderwerp tijdens de herdenking aan bod komt. Volgend jaar worden namelijk de Invictus Games in Nederland gehouden. Organisator en oud militair Mart de kruif is aanwezig om meer te vertellen over dit evenement dat volgens hem ‘van groot belang is voor het herstel van getraumatiseerde militairen’. 

Na de Tweede Wereldoorlog konden deze getraumatiseerde militairen zich aansluiten bij De Rollende Leeuwen. Dit was de eerste rolstoelbasketbalclub en speciaal bedoeld voor militairen. Vanaf 1960 werd het rolstoelbasketbal een officiële sport op de Paralympische Spelen. 

Na het inhoudelijke deel wordt er een ceremonie gehouden bij het beeld van Prometheus dat voor het stadion staat. Er worden toespraken gehouden en kransen gelegd in de kleuren van de Olympische Vlag. Ajacied Karel Eijting is ook aanwezig om een krans te leggen. 

Hieronder vertellen Jurryt van de Vooren, Frits Barend en Mart de Kruif meer over gehandicaptensport en de Tweede Wereldoorlog.