Het is altijd en overal en niemand kan zonder: Muziek. Naast dat het een recreatieve manier is om tot rust te komen heeft muziek ook wel degelijk een helende werking. Uit het onderzoek van Marianne van der Heijden van het Erasmus MC, waar specifiek werd gekeken naar kinderen, blijkt dat muziek zorgt voor minder pijn, stress en angst. 

Maar dit geldt niet alleen voor kinderen. Deze werking van muziek heeft toepassing op iedereen. Muziek aan Bed is een stichting die live-muziek verzorgt aan de bedden van patiënten op verschillende afdelingen in de ziekenhuizen in Nederland. De stichting is ongeveer tien jaar geleden opgericht door Marieke van der Heyden en Tjakina Oosting.

‘Muziek aan bed’ heeft twaalf cellisten van het conservatorium die per duo op één cello de klanken tot gehoor brengen die specifiek passen bij de plek en situatie op dat moment. Live-muziek heeft veel meer impact dan een cd’tje afdraaien. Marieke van der Heyden legt uit: “Wij willen een verhaal vertellen en overbrengen zonder erbij te praten en daarmee iemand raken.”

Muziek aan bed willen uiteindelijk als doel bereiken dat live-muziek als normaal wordt gezien in alle ziekenhuizen in Nederland. Tjakina Oosting vertelt dat ze weleens heeft meegemaakt dat ze voor iemand heeft gespeeld vlak voordat diegene een operatie moest ondergaan. De man in kwestie gaf na het optreden aan dat hij er met een heel ander gevoel de operatie inging. ‘Wij hopen uiteindelijk dat live-muziek in alle ziekenhuizen in Nederland wordt ingezet als medicijn, maar ook als ‘verzachter’ van angst en stress voor patiënten, verpleegkundigen en artsen.”

We spreken oprichters van ‘Muziek aan bed’ Tjakina Oosting en Marieke van der Heyden over het initiatief en de ervaringen van de cellisten.

Hierbij twee voorbeelden van liederen die het duo op één cello voor patiënten heeft gespeeld.

Valseuses (Muziek aan Bed)

Angry (Muziek aan Bed)

DELEN
Avatar
Ik ben een enthousiaste, nieuwsgierige en perfectionistische journalist. Mijn interesses zijn breed. Van Human interest tot politiek maatschappelijke onderwerpen. Ik word blij van het woord ‘passie’. Ik ben iemand die zijn hart volgt en doet wat mij vrolijk maakt.