Het is meer regel dan uitzondering dat muziekbands uit elkaar vallen. Zelfs de grootste namen ontkomen er niet aan. Volgens muziekjournalist Jean-Paul Heck zijn er verschillende redenen waardoor veel bands het niet met elkaar redden. “Bands maken hun beste platen als ze jong zijn.”

“Je ziet dat zangers vaak de meeste aandacht krijgen in de media”, begint Heck zijn relaas. “Dan denken ze dat ze het wel zelf kunnen. Ze gaan dan vaak voor een solocarrière. Dat is bij veel grote bands gebeurd en loopt meestal fataal af.”

Leeftijd
Een andere reden is volgens Jean-Paul Heck de leeftijd. “Vaak zien artiesten veel van hun collega’s letterlijk sneuvelen. De meesten hebben dan het besef dat ze moeten stoppen, want anders gaat het fout. Neem bijvoorbeeld John Entwistle, bassist van The Who. Die werd middenin de zestig gevonden met een dode prostituee in een hotelkamer ergens in Las Vegas, omdat ze te veel had gesnoven. Dat wordt ook wel een beetje treurig natuurlijk.”

Op de opmerking dat Rock-‘n-roll-artiesten niet ouder zouden moeten worden dan vijftig omdat hun glorie dan afneemt, antwoordt Heck: “Bullshit. Onzin. Dat slaat helemaal nergens op. Kijk, de meeste acts, bands, of artiesten maken hun beste platen als ze jong zijn. Dan zijn ze geïnspireerd en maken ze drie á vier goede platen. Alles wat daarna volgt is gewoon minder. Gelukkig zijn er ook artiesten die op een hoog niveau blijven. Iemand als Bruce Springsteen, bijvoorbeeld.”

Levensstijl
“Deze mensen hebben tijdig ingezien dat ze een gedisciplineerd leven moeten lijden om te kunnen blijven toeren. Je gelooft toch niet dat Bruce Springsteen op 68-jarige leeftijd drie uur lang op een podium kan blijven staan, als hij niet topfit zou zijn?! Die man zit elke dag in de sportschool en eet gezond, want anders is het niet vol te houden.”

Rock-‘n-roll
Jean-Paul Heck gelooft niet dat Rock-‘n-roll zich alleen uit op de manier hoe je leeft. “Rock-‘n-roll zit in je hart”, vertelt hij. Maar het blijft bovenal een mythe. “Kijk naar mensen als Shane MacGowan van The Pogues. Leuk hoor die Rock-‘n-roll, maar als je dan op 35-jarige leeftijd helemaal bent uitgekakt en een oude versleten man bent, dan heb je het goed gedaan”, zegt Heck ietwat cynisch. “Het is niet zo dat je veel moet zuipen en dope moet gebruiken om Rock-‘n-roll te maken. Dat slaat werkelijk helemaal nergens op. Angus Young van ACDC maakt al veertig jaar pure Rock-‘n-roll. Die man rookt wel als een ketter, maar dat is het enige waarop je hem kan betrappen.”

Succes
Terug naar de muziekbands. Volgens Heck is het vergaan van succes nog een grote reden waarom bands veelal uit elkaar vallen. “Je bent succesvol als je elke week kan spelen en van je muziek kan leven. Dat is ook het maximaal haalbare in Nederland. Thats it.”

In februari 2018 verscheen er een artikel in het AD over De Handsome Poets, een muziekband afkomstig uit Gouda. Ze hadden toen hun vijfhonderdste optreden afgerond, maar konden financieel nog niet leven van hun muziek. Toch vindt Heck dat het klimaat niet harder is geworden dan vroeger. “Het is altijd al moeilijk geweest om te leven van muziek. In Nederland hebben we gelukkig een gezond live-sercuit. Bijna iedere stad heeft een eigen poppodium, wat erg uniek is. Dat zie je nergens anders in Europa. Alleen de honger naar live-muziek is zeker door de dance-scene wel afgenomen. Maar als je dan kijkt naar festivals die altijd een live band laten optreden dan kom je echt wel aan de bak. Als je goed genoeg bent tenminste. Dat was in de jaren 60 en 70 zo en is nu nog steeds zo. Als je iets brengt wat mensen leuk vinden dan kan je daar goed van leven en lol hebben met elkaar”, besluit Jean-Paul Heck.