Muziek is overal om ons heen. We luisteren ernaar op feestjes en met vrienden, maar ook vaak alleen, met oordoppen in die ervoor zorgen dat we zelfs in het openbaar – afgezonderd van de omgeving – ons eigen lievelingsliedje kunnen luisteren.

Al die muziek, daar is op zich niet zo veel mis mee. Het wordt pas een probleem als de muziek harder is dan 80 decibel. 80 decibel staat ongeveer gelijk aan het geluid van auto’s op een drukke weg of een gesprek in een drukke ruimte. Misschien dat je je de gevolgen daarvan niet goed voor kunt stellen, maar om het wat duidelijker te maken: het geluid van een drilboor is maar 15 db harder, namelijk 95 db. Dat is net zo hard als het geluid dat uit je koptelefoon komt. En dat is schadelijker voor je oren dan je denkt.

De meeste mensen weten inmiddels wel dat als ze naar een feestje gaan, dat ze het beste hun gehoor kunnen beschermen door geluidsdempende doppen te dragen. Voor die doppen wordt steeds vaker geadverteerd, zowel online als op festivals zelf. Ilovemyears.nl is een van de bedrijven die zowel online als offline aandacht vraagt voor de bescherming van je gehoor. Ondanks de online en offline campagnes en de groep mensen die wél oordopjes dragen, zijn er veel mensen die hun gehoor niet actief beschermen.

In Nederland is als gevolg daarvan te zien dat bijna een miljoen mensen tinnitus hebben, een aandoening waarbij je heel de dag door een piep of ruis in je oren hebt. Hoewel deze piep of ruis door gehoorschade kan ontstaan, is dit niet altijd het geval. Bij studente Nynith de Graaf is tinnitus wel ontstaan als gevolg van gehoorschade. In onderstaand item vertelt ze onder andere hoe zij tinnitus heeft opgelopen en hoe ze dit ervaart. Eerst komt geluidsdeskundige Karin van Bokhoven van Noizezz aan het woord: zij vertelt over het belang van gehoorbescherming.