Vinyl was voor de compact disc natuurlijk dé manier om thuis naar muziek te luisteren. Na de opkomst van de cd, mp3-speler en natuurlijk streamingdiensten als Spotify en Apple Music werkt de vinylplaat hard aan een comeback.

Vooral jongeren en jongvolwassenen kopen vinylplaten. “Als ze een leuk nummer of album horen op Spotify komen ze naar onze winkel om de plaat erbij te zoeken,” aldus Dirk Wiertz van platenwinkel Concerto in Amsterdam. Hij ziet veel jeugd in groepjes komen om samen door de winkel te spitten. “Ze komen hier en troeven elkaar af met de platen die ze al hebben.”

Een vinylplaat is een platte schijf met vaak aan beide kanten groeven die per zijde ruimte bieden voor 30 minuten aan muziek. Door diepteverschillen in de groeven worden geluiden van elkaar onderscheiden, wat vervolgens door een platenspeler kan worden opgevangen. Zeker door de kenmerkende ruis van langspeelplaten geeft het afspelen ervan voor velen een nostalgische of ‘echte’ ervaring.

Een vinylplaat is voor gewoon gebruik onhandiger dan muziek streamen, en dat heeft meerdere redenen. Door het gewicht van doorgaans 180 gram per plaat neem je niet zomaar al je muziek mee, terwijl je op je smartphone toegang hebt tot miljoenen nummers.

Ook de prijs van een vinylplaat ligt in een platenwinkel hoger dan die van digitale muziek. Veel mensen kopen daarom alleen albums van artiesten die ze écht goed vinden. Kortom: Wie graag de ‘echte’ muziekervaring wil moet daarvoor dieper in de buidel graaien, en vaker keuzes maken in wat ze willen luisteren.

Iemand die daar alles van weet is Twan van Loon; een vinylverzamelaar pur sang. Verslaggever Daniel Vischjager vroeg hem naar zijn liefde voor vinyl. Dirk Wiertz van Concerto Amsterdam vertelt meer over de verkoop van vinyl ten opzichte van cd’s.