Scholieren op de middelbare school hebben steeds vaker een bijbaantje, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tegenwoordig verdient ongeveer de helft nog wat bij. De populairste banen verschillen per leeftijd.

In 2018 had 49,8% van de scholieren tussen de 15 tot 20 jaar oud een betaalde baan. Dit is een grote stijging: in 2014 had ongeveer 40% van de scholieren een baantje. Dat blijkt uit cijfers van de Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) Jeugdmonitor.

Vakken vullen is het populairst bij jongens en meisjes. Bijna 80% van de jongeren die werken, werken op zaterdag. Ook zondag en in de avond zijn populaire momenten om te gaan werken.

Kranten bezorgen, afwassen, vakkenvullen en verkopen: scholieren nemen steeds vaker een bijbaan, waarom? Verslaggever Tamo van Lochem ging langs bij het Nibud en een supermarkt om antwoord te krijgen op die vraag. Ook kwam hij erachter welke voordelen een bijbaan, naast geld, nog meer heeft. 

In 2016 deed het Nibud onderzoek naar wat scholieren verdienen en doen met een bijbaan. Hieruit bleek dat het per leeftijd verschilt wat populaire bijbaantjes zijn. Zo bezorgen 12- tot 14-jarigen kranten en naarmate ze ouder worden, zijn de scholieren vaker te vinden in de supermarkt. Hoe ouder ze worden, des te meer uren werken scholieren: 12-jarigen werken gemiddeld 3 uur per week, terwijl 18-jarigen gemiddeld 9 uur te vinden zijn op de werkvloer.De belangrijkste reden van scholieren  om te gaan werken, is om geld te verdienen. Daarnaast noemden de scholieren dat ze graag werkervaring willen opdoen en dat ze het leuk vinden om te werken.

Tot slot: waar gaat het verdiende geld naartoe? De meeste scholieren geven geld uit aan eten en drinken. Maar ook cadeaus, uitgaan, games, sieraden en dagjes uit wordt geld aan uitgegeven.