Het gebit van jongeren is in de afgelopen zes jaar verslechterd. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO. Vooral onder tieners zijn de tanden achteruit gegaan. Veertig procent van de 11-jarigen heeft wel eens gaatjes en twee derde van de 17-jarigen heeft last van gaatjes. Daarnaast hebben kinderen met een lage sociaaleconomische status een minder gebit dan de jeugd waarbij de ouders wat meer financiële mogelijkheden hebben.

Het onderzoek werd gedaan door Annemarie Schuller. Zij is tandheelkundig epidemioloog. Daarbij onderzocht ze de 5-jarigen, 11-jarigen, 17-jarigen en 23-jarigen. “Het gebit van de 5-jarigen is een klein beetje vooruit gegaan, maar bij de rest van de doelgroep stagneert het of verslechterd het.”

Er is wel een logische verklaring waarom het bij 5-jarigen vooruit gaat volgens Schuller. “Bij de kleintjes zijn we nu bezig om vanaf de doorbraak van het eerste tandje de kinderen naar de tandarts te sturen. Dat doen we via consultatiebureau’s, want daar komen heel veel kleine kindjes en is het bereik dus groot.”

Remco Lochtenberg heeft een eigen tandartspraktijk in Sassenheim. Hij denkt dat de preventie toch achteruit is gegaan en daardoor de slechtere cijfers verklaarbaar worden. “Vaak ziet het er goed uit hoor. Ik zie de jeugd elk half jaar en ik blijf ze hameren op het feit dat ze twee keer per dag moeten poetsen. Herhalen, herhalen en nog eens herhalen, maar soms sta ik met de rug tegen de muur.” Toch moet ook Lochtenberg toegeven dat hij tieners ziet waarvan het gebit totaal niet op orde is.

“Zij maken er toch echt een potje van, want het is helemaal niet zo moeilijk. Het is een kwestie van doen, maar blijkbaar doen tieners dat niet goed genoeg. Al moet ik erbij zeggen dat een grote groep het wel trouw doet.”

Met alle technieken van tegenwoordig is het wellicht een rare gedachte dat het gebit onder jongeren verslechterd.  “We weten helaas niet precies waarom dit gebeurt, maar we kunnen er wel achter komen hoe gaatjes ontstaan. Dat ligt aan de hoeveelheid eet- en vooral snoepmomenten”, geeft Schuller aan.

Daarom moet er een nog betere preventie komen op het tweemaal per dag tandenpoetsen en moeten we met zijn allen meer letten op wat we naar binnen werken. Voor tandartsen is het moeilijk om onder tieners en jongvolwassenen grote invloed uit te oefenen via de ouders. Een 12-jarige kan namelijk nog wel gestimuleerd worden door zijn vader en moeder, maar hoe ouder de kinderen worden, hoe meer het aankomt op individuele verantwoordelijkheid.

“Als er zich echt een rampzalige situatie voordoet dan schakel ik altijd de ouders in. Ook bij 20-jarigen, maar dat is meestal maar één keer per jaar”, is de tandarts duidelijk.

Er is ook een verschil tussen autochtonen en allochtonen. Dat heeft volgens Lochtenberg vooral te maken met een minder bereik door de cultuur. “Tandheelkunde is tot achttien jaar gratis, dus eigenlijk is het raar. Maar mensen uit Marokko, bijvoorbeeld, zijn vaak helemaal niet gewend om naar een tandarts te gaan. Hier in Sassenheim merk ik er gelukkig weinig van, maar landelijk is er een duidelijk verschil te zien.”

In het item praat tandarts Lochtenberg wat de beroepsgroep eraan kan doen en geeft hij tips voor tieners om het gebit te verbeteren. Annemarie Schuller vindt dat er meer preventie op middelbare scholen moet komen om zo het gebit te verbeteren.