Je zult het vast wel eens hebben gezien, of misschien heb je het wel eens gedaan: doneren aan YouTubers of livestreamers. Veel jongeren doen dit met het geld van hun ouders omdat ze simpelweg het geld zelf niet hebben. Wie is er in dat geval verantwoordelijk? De streamer of de ouders?

Achter het doneren schuilt vaak een psychologisch effect wat werkt met beloningen. Als je doneert verschijnt bijvoorbeeld je naam in beeld, en als je maandelijks doneert krijg je zelfs een sticker voor je naam die mooier wordt naarmate je vaker doneert. De doelgroep van veel streamers is relatief jong, en kan vaak nog niet zelf de mogelijke gevolgen inschatten van zomaar geld doneren.

Er zijn steeds meer YouTubers en streamers die op deze manier hun brood verdienen. Soms is het zó succesvol dat ze hun gewone baan kunnen opzeggen. Per stream worden dan wel honderden euro’s verdiend. Je zou kunnen vinden dat deze streamers een verantwoordelijkheid moeten nemen tegenover jonge kinderen. Aan de andere kant vinden opvoeddeskundigen waaronder Marina van der Wal dat de ouders altijd moeten weten wat hun kind online uitspookt. “Ik vind dat je als ouder verplicht bent om te weten wat je kind online doet. Dat doe je toch ook als ze buitenspelen?”

Zij vindt het niet raar dat streamers er een zakcentje mee proberen te verdienen: “Je kunt iemand die een dienst aanbiedt moeilijk verbieden hier geld voor te vragen,” doelend op de livestreamers.

Verslaggever Daniel Vischjager ging langs bij Marina van der Wal en YouTuber Rick Broers, op het internet bekend als SerpentGameplay. Hij streamt tegenwoordig bijna iedere avond, en vindt het daarom meer dan redelijk dat hij daar ook wat aan kan verdienen in ruil voor de moeite. Ook aan hem de vraag: wie is verantwoordelijk als een kind doneert met geld van de ouders?