De middelbare scholieren zijn net klaar met hun eindexamens, maar het was weer een stressvolle tijd waarbij veel leren en opperste concentratie nodig was. Steeds meer jongeren grijpen daarom naar de concentratiepillen. Deze zouden de stress afnemen en de concentratie en energie verhogen.

Eén op tien studenten heeft weleens Ritalin genomen om beter te concentreren tijdens het leren. Ritalin is een medicijn speciaal voor mensen met ADHD en daardoor ook alleen te verkrijgen via een doktersrecept. Toch slikken velen deze ‘breindoping’ om zo lang mogelijk productief te kunnen leren.

Naast Ritalin zijn er inmiddels veel meer varianten op de concentratiepil op de markt gebracht. Een voorbeeld daarvan is Braincaps. Anders dan Ritalin is het een ‘natuurlijke’ concentratiepil met vitamines, kruiden en plantenextracten en vrij verkrijgbaar in de drogist of online.

Mucahit Yalaniz is arts en oprichter van Braincaps. Hij is zelf gebruiker geweest van het concentratiemiddel Ritalin, maar merkte de negatieve bijwerkingen van het middel. Dit is zijn drijfveer geweest om een alternatief op de markt te brengen. Momenteel houdt hij zich vooral bezig met nieuwe ontwikkelingen rondom de Braincaps. Momenteel is Muchahit bezig om op Hogescholen en Universiteiten meer bewustwording te creëren rondom de gevaren van medicijnen als Ritalin. Wat is verschil met Braincaps in vergelijking met Ritalin en heeft deze natuurlijke concentratiepil daadwerkelijk een positieve effect op de concentratie en energie?