Begin mei kwam Surinamecorrespondent Harmen Boerboom naar buiten met het nieuws dat het OM in Suriname een grootschalig onderzoek start naar een mogelijk enorme bankfraude. Uit de gelekte documenten die ten grondslag lagen aan dit onderzoek bleek dat hooggeplaatste personen leningen zouden hebben afgesloten bij staatsbank SPSB. Een staatsbank, bestaande uit belastinggelden, zou normaal gesproken gecontroleerd moeten worden door de Centrale Bank van Suriname. Omdat de president van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, ook betrokken is bij deze verdoezelde leningen is dit niet gebeurd. De Surinaamse politicus Carl Breeveld was erg geschokt over dit nieuws.

Dirk Scheringa
Op de vraag of deze situatie ooit in Nederland zou kunnen voorkomen was het antwoord van Dennis Mijnheer duidelijk: “Nee, dankzij de wetgeving moet het in principe niet mogelijk zijn.” Later gaf Mijnheer wel aan dat de kwestie in Suriname veel weg heeft van een situatie die in 2009 in Nederland speelde met de DSB Bank van Dirk Scheringa. “Het heeft in zekere zin veel overeenkomsten.” In het geval van Scheringa haalde spaarders als gevolg van negatieve publiciteit over de DSB Bank miljoenen euro’s van de bank, om zo de bank tot faillissement te helpen. Dit zou gedupeerden namelijk kunnen helpen om hun geld terug te krijgen. Hierdoor kwam de DSB Bank en dus ook Scheringa in liquiditeitsproblemen. Na een aantal tevergeefse pogingen van Scheringa tot een noodregeling lijkt het einde voor de DSB Bank in zicht te zijn. Op 12 oktober kreeg de bank toch een noodregeling, maar helaas te laat. Zeven dagen later werd de DSB Bank officieel failliet verklaard.

Toekomst
De soortgelijke situatie die Mijnheer noemt ligt natuurlijk in het verleden. Of er in de toekomst nog een soortgelijk schandaal zal gebeuren denkt hij niet. “Nederland loopt wat dat betreft voor op Suriname. Over een aantal jaar zal een schandaal als de bankfraude die nu speelt bij de Surinaamse Postspaarbank ook niet meer voorkomen, omdat het land dan al verder ontwikkeld is.”