Op 15 mei presenteerde Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok de beleidsnota ‘Nederland-China: een nieuwe balans’ oftewel de Chinastrategie. In deze nota staat beschreven hoe Nederland moet optreden naar de opkomende wereldmacht China en de verslechterde omstandigheden van mensenrechten in het land.

Economie

China is het vier na grootste land ter wereld met 1,5 miljard inwoners. In 1980 was de Nederlandse economie nog bijna het dubbele van de Chinese, maar tegenwoordig overtreft de Chinese economie de Nederlandse. In 2013 streefde het land zelfs de Amerikaanse Economie voorbij. China is een wereldmacht en niet alleen Nederland en de Europese Unie, maar ook alle andere landen moeten zich hierop voorbereiden. Hoewel de economie in China zich positief ontwikkelt, ontbreekt op andere vlakken de vooruitgang.

Mensenrechten

China staat bekend om zijn communisme die een grote macht uitoefent op het volk. Zij beïnvloeden de inwoners van het land zo dat, als ze maar luisteren naar de leiders, de economie en het welzijn in het land goed zal zijn. Maar hier staat tegenover dat het volk een groot gebrek op de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie. De mensenrechten worden geschonden en dat is verslechterd vanaf het moment dat president Xi Jinping in 2012 aan de macht kwam.

De autonome regio Xinjiang leeft in erbarmelijke omstandigheden. De inwoners zijn Oeigoeren. Dit is de islamitische minderheid die worden blootgesteld aan indoctrinatie door middel van ‘heropvoedingskampen’. Hier is het verboden om hun eigen religie te uiten en de overheid maakt het volk bang door ze te martelen. Ze worden blootgesteld aan propaganda en patriottische liedjes van het land om los te komen van hun eigen religie. Niet alleen in Xinjiang worden mensenrechten geschonden. Het land heeft inmiddels wetten vastgesteld waarin ze journalisten en bloggers kunnen vervolgen. Er zijn al heel wat journalisten en bloggers opgepakt na het schrijven van ongewenste berichten over de politiek of overheid.

Internetcensuur

De wereldmacht staat bekend om de cyberaanvallen en cyberspionage die het land uitvoert. Ook Google is bezig om een gecensureerde zoekmachine te ontwikkelen voor het land met als doel om geen informatie te krijgen over andere religies of meningen. Dit onderzoek is stopgezet, maar men weet inmiddels dat Google nog steeds bezig is met het ontwikkelen van deze zoekmachine.

Al een lange tijd wordt het internet in het land afgeschermd door een bepaalde firewall, genaamd ‘Great Firewall’. het grootste censuur- surveillancesysteem ter wereld. Dit systeem zorgt ervoor dat het verbindingen met buitenlandse websites blokkeert. Facebook, Instagram, Twitter en dus ook Google zijn verboden in het land. Ook de websites van onder andere de New York Times en Amnesty International zijn niet bereikbaar vanuit China.

De Chinese autoriteit kunnen de informatie blokkeren en verwijderen. Het is zelfs een keer voorgekomen dat het internet in bepaalde regio’s van het land compleet is afgesloten om de verspreiding van ongewenste informatie tegen te houden. Overige diensten, zoals WhatsApp en VPN (waarmee de censuur te omzeilen is), worden regelmatig zomaar geblokkeerd. En dit gebeurt in zo’n economisch welvarend en modern land als China.

Amnesty International

De overheid kan de communistische druk op het volk zonder pardon uitvoeren, want het land is machtig en vervolgt mensen zodra het niet volgens hun wetten gaat. De Verenigde Naties, de Europese Unie, maar ook Amnesty International strijdt voor de rechten van de mens. Deze organisaties proberen door middel van lobbyen met andere landen en partijen de situatie in het grote land te verbeteren.

Stijn Deklerck, projectleider van Amnesty International, ziet ondanks de grote macht van de overheid toch een positieve reactie van het volk. Steeds meer Chinezen weten de Firewall te omzeilen en nemen informatie op die zij zelf willen, waar ze zelf voor kiezen. Het gaat hier voornamelijk om de jongere generatie die assertiever, onafhankelijker en intellectueler zijn. Deze generatie durven zich meer af te zetten tegen het regime, zich los te rukken van de censuur en achter de waarheid te komen.