What do we do? Stand up figth back. Emoties lopen hoog op in Amerika als het gaat om de strenge wetgeving rondom abortus die er mogelijk aan zit te komen. Op straat wordt gedemonstreerd maar met weinig succes.

In 1973 werd abortus in Amerika volgens wetgeving geaccepteerd, de feministische golf heeft daar toen der tijd hard een stokje voor gestoken. Zij wouden zelf de keus kunnen maken op het krijgen van een baby of niet. Nu lijkt zich dat allemaal weer terug te draaien. Dit jaar is de pro life/ anti-abortus beweging volop in gang gezet, er zijn al in meer dan tien Amerikaanse staten strengere abortuswetten geïntroduceerd. In die wetten staat dat onder de zes weken zwangerschap abortus nog mogelijk is maar daarna niet meer. In Alabama is de meest recentelijke wet ter discussie gebracht, tegelijkertijd ook de strengste wet rondom abortus tot nu toe. Waarin ook geen uitzondering gemaakt wordt voor gevallen waar incest of verkrachting een rol speelt.

De pro life beweging is tegen abortus en geloven dat abortus gelijk staat aan moord. De pro choice beweging is niet voor of tegen abortus maar voor de keuzevrijheid wat betreft het verbreken of voortzetten van een zwangerschap.

“De anti-abortus beweging is er altijd al geweest, maar door het politieke landschap dat er nu heerst komt die anti-abortus beweging ook echt naar voren en in zijn werking” verteld feminist Floor Boots. De pro life beweging speelt zich ook af in Nederland, maar er wordt nog niet gesjoemeld met wetten. Hier komen de mensen vooral samen voor de abortusklinieken en proberen zo op hun eigen manier vrouwen te waarschuwen voor abortus. “Dit is moord, je gaat naar de hel. Ja, dat zeggen ze echt op het punt als je een besluit hebt genomen om abortus te nemen en op weg bent naar de kliniek. Dat mensen zich daarmee bemoeien zal ik echt nooit begrijpen” aldus Floor.

Correspondente Marieke de Vries vertelt hoe de situatie en sfeer nu is in Amerika. Floor Boots gaat in op de protesten in Nederland voor de deuren van abortusklinieken en verteld hoe zij dit wilt verhelpen.