Terwijl de uitslagen van de Europese Verkiezingen langzaamaan definitief worden in alle lidstaten, wordt er druk gereflecteerd op de verkiezingen. Want de opkomst lag afgelopen donderdag, toen Nederland naar de stembus mocht, hoger dan normaal.

De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement ligt traditiegetrouw lager dan bij andere verkiezingen, zoals de landelijke Tweede Kamerverkiezingen of de gemeenteraadsverkiezingen. Zo was de opkomst in 2014 37,3% en in 1999 kwam slechts 30% van de stemgerechtigden naar de stembus; een dieptepunt te noemen. Afgelopen donderdag kwam 41,7% van de kiezers naar de stembus en daarmee is het de hoogste opkomst in jaren, al valt de opkomst nog in het niet vergeleken met de landelijke verkiezingen waar rond de 80% van de mensen naar de stembus gaat.

Oorzaken lage opkomst

De NOS publiceerde onlangs een artikel waarin zij uitzochten waarom mensen niet naar de stembus gaan. De 23-jarige Mohit stemt niet vanwege een laag vertrouwen in de Europese politiek. De 63-jarige Elly vindt het vervelend dat de EU ‘alle touwtjes in handen wil hebben’ en het is te veel een ‘ver van mijn bed show’.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau TNS blijkt dat Mohit niet de enige is die zo over Europa denkt. Bij het grootste gedeelte van de niet-stemmers speelt wantrouwen in de politiek een grote rol, zo blijkt uit de peiling die onder 27.331 Europeanen is gehouden.

Opkomst onder jongeren

Traditiegetrouw blijkt dat veel jongeren ondervertegenwoordigd zijn in de stemhokjes; tijdens de Europese Verkiezingen van 2014 kwam slechts 18% van de jongeren opdagen, terwijl dat er bij andere verkiezingen veel meer zijn. Hoe de opkomst tijdens de laatste verkiezingen was, valt nog niet te zeggen.

Om dat te veranderen startte Y Vote Utrecht, onderdeel van een Europese studentenvereniging, een campagne; er moeten namelijk meer jongeren gaan stemmen. Ze organiseerden festivals, borrels en allerlei andere evenementen in de studentenstad. Maar zijn ze, vlak na de verkiezingen, tevreden?