Padel is op dit moment enorm in opkomst in Nederland. Op dit moment zijn er zo’n 280 banen in Nederland en dat wordt in het komende jaar verdubbeld. De sport is een mix tussen tennis en squash. In Spanje is het na voetbal zelfs al de tweede nationale sport.

In Spanje spreken ze meestal alleen maar Spaans, dus daardoor gaat de sport daar moeilijk het land uit. Nu meerdere landen, zoals Engelstalige landen, Franstalige landen en Nederland, zich bezig houden met padel en merken hoe leuk het wel niet is, krijgt de sport op dit moment een enorme boost.

“Over een aantal jaar gaat padel tennis voorbijstreven”, is Camil Bouwhuis van de Padel academy in Rijswijk duidelijk. “Het is aantrekkelijk voor iedereen, want het gaat lekker snel en het grote voordeel is dat er weinig regels aan het spel gebonden zijn. Iets wat bij het tennissen nogal eens als een verwijt wordt gebruikt.”

Voordat het zover is moet er echter nog wel het een en ander gebeuren, ten eerste moet er meer aandacht komen voor de sport. “Daar helpt media aandacht uiteraard bij, dus grote wedstrijden moeten uitgezonden worden op televisie en er zijn nog geen bekende padelspelers in ons land.”

Volgens Bouwhuis is het niet eens de vraag meer of de sport groeit, maar hoe groot de sport groeit. “De hype is allang over, want er is nog steeds een verdubbeling van het aantal banen in Nederland. Dat komt vooral doordat padel erg laagdrempelig is. Iedereen kan het beoefenen. Bij tennis moet er vaak eerst één jaar getraind worden voordat iemand het kan, want dat is allemaal iets technischer. Nu kunnen de meesten na vijf lessen wel een potje spelen. ”

Tuurlijk zijn er nog mankementen in het spelletje, maar daarvoor is de sport ook nog maar een paar jaar oud. Maar hoe werkt het nou precies? “Het is heel divers. Er kunnen veel slagen over en weer zijn, de wand kan gebruikt worden en mensen kunnen zelfs buiten de kooi lopen. Alles is mogelijk.”

Bouwhuis vertelt waarom padel onder de jeugd nog niet zo populair is. Daarnaast komen er enkele jeugdspelers aan het woord. Zij delen hun ervaringen over de populariteit van padel.