Sinds vorig jaar subsidieert de Europese Unie een interrail ticket voor jongeren die 18 jaar worden, waarvan ongeveer 500 Nederlanders in de zomer van vorig jaar. Dit idee van europarlementariër Manfred Weber bleek een succes en wordt gauw uitgebreid.

Het concept van interrailen bestaat al vrij lang. Met een interrail pas kun je voor een bepaalde tijd onbeperkt reizen binnen Europa. Europarlementariër Manfred Weber wil hiermee Europese jongeren het continent op een unieke (en milieuvriendelijkere) manier laten ontdekken, maar helemaal hetzelfde als een echte interrailkaart is deze variant niet. Je mag vanuit eigen land naar vier buitenlanden, maar daarvoor hebben we een gezegde over een gegeven paard. Ironisch is wel dat inwoners van Malta een vliegticket krijgen naar het vasteland.

De EU heeft in eerste instantie een kleine 12 miljoen euro uitgetrokken voor dit project, waarmee ongeveer 500 Nederlanders een ticket konden bemachtigen. Dit budget is inmiddels verhoogd naar 100 miljoen euro per jaar om zo veel meer jongeren te kunnen laten profiteren van deze vrij unieke kans om Europa te ontdekken.

Volgens de speciale organisatie DiscoverEU is verbondenheid een reden dat de EU zich bezighoudt met het subsidiëren van interrailen. “EU landen investeren in het vormen van een eigen identiteit, en dat zou meer op Europees niveau gedaan moeten worden.” Ook wil de EU populisme tegengaan, zo zeggen ze zelf. “Als we de groei van populisme willen tegengaan moeten jongeren de mogelijkheid hebben om zelf de voordelen van open grenzen te ontdekken en zien wat mensen met elkaar verbindt.”

Redacteur Daniel Vischjager sprak met Rowen Baltus uit Castricum. Zij heeft in 2018 een interrail-reis gemaakt en vertelt daarover. Ook Nienke Geudeker van EuRail, de Nederlandse organisatie van interrailtickets, vertelt over het succes van het interrailen in Europa.