Online daten is anno 2019 heel normaal. Steeds meer mensen zoeken online naar liefde en ontmoetingen. Je maakt een profiel aan, vinkt aan dat je man of vrouw bent, welke seksuele voorkeur je hebt, vertelt wat over jezelf, plaatst wat foto’s en je kunt op zoek naar je ideale partner.

Waar 20 jaar geleden slechts 2 op de 100 mensen een serieuze relatie kreeg met behulp van datingapps en datingsites, is dat inmiddels al voor bijna 15 op de 100 mensen de realiteit. David Vermeulen, oprichter van datingapp The Inner Circle, geeft in dit artikel aan dat het 7 jaar geleden voor hem nog voelde als not done om online te daten. Mede door apps zoals die van hem zijn er steeds meer nichemarkten ontstaan waar mensen met bepaalde voorkeuren elkaar kunnen ontmoeten. Dit lijkt het taboe dat op online daten rust voor veel mensen te doorbreken.

Zo kun je op The Inner Circle enkel hoogopgeleiden vinden, op Bumble kunnen alleen vrouwen een gesprek beginnen en Minder is een datingapp speciaal voor moslims. Al deze markten maken het voor mensen makkelijker om iemand te vinden die past bij hun interesses. Toch blijven de apps die zich niet specifiek richten op een bepaalde niche het ook goed doen. Tinder schat dat er in de app dagelijks meer dan 1,5 miljard keer wordt geswiped in 196 landen. Volgens eigen onderzoek heeft de dienst wereldwijd zo’n 50 miljoen actieve gebruikers. Ook in Nederland wordt de app veelvuldig gebruikt: meer dan een miljoen mensen is actief op de app. Badoo is ook enorm populair: deze app stelt je voor aan mensen uit je eigen omgeving. Badoo geeft op haar website aan wereldwijd zo’n 60 miljoen actieve gebruikers te tellen. Lees hier meer over het aanbod aan datingapps.

Onder jongeren is online dating populairder dan onder mensen van een andere leeftijd: de helft van de 18- tot 25-jarigen gebruikt een datingapp. Maar toch verloopt online daten niet voor alle jongeren zonder slag of stoot. Want wat als je niet voldoet aan de hokjes die bij de apps horen? Als je lichamelijk in het (m)-hokje past en geestelijk in het (v)-hokje? Kun je dan als jongvolwassene net zo makkelijk mensen online ontmoeten? Jane* (19) vertelt anoniem haar verhaal in het onderstaande item.

*Om privacyredenen is de naam Jane gefingeerd. Haar echte naam is bij de redactie bekend.