Prikken, meten, spuiten, eten. Het Diabetes Fonds brengt deze dagen diabetes volop onder de aandacht met een tv-campagne die laat zien dat 1,2 miljoen mensen dagelijks met deze routine te maken krijgen. Maar dat is niet het enige. Afgelopen maandag startte voor de tweede keer op rij de Nationale Suiker Challenge. Hierin eten deelnemers een week lang zonder toegevoegde suikers. Daarnaast zamelt het fonds geld in voor een kunstalvleesklier, een apparaat om diabetespatiënten te verlossen van het dagelijks prikken, meten en spuiten.

De extra aandacht komt niet helemaal uit het niets. Een paar weken geleden werd bekend dat het aantal kinderen met suikerziekte in 30 jaar verdubbeld is. Daarnaast heeft volgens Vektis, informatiecentrum voor de zorg, 48% van de 40-plussers in Nederland een chronische aandoening. Diabetes staat hierbij op de tweede plek van de meest voorkomende aandoeningen (10%). De ziekte komt dus in alle generaties voor. Wellicht dat de kunstalvleesklier van uitvinder en tevens diabetespatiënt Robin Koops voor hen een oplossing biedt. De kunstalvleesklier is helemaal klaar, maar moet nog een certificaat krijgen. Als de laatste testfase positief uitvalt, wordt de uitvinding van Koops aankomende september op de markt gebracht.

Wat vindt een diabetespatiënt van deze extra aandacht voor de ziekte in campagnes? En zou diegene openstaan voor een kunstalvleesklier? We spraken erover met Priscilla Hofland, die zelf type 1 diabetes heeft.