Audio: Olle Smits van Waesberghe | Video: Alys van der Waarde 

Nederlandse fotojournalisten hebben zich verenigd onder de campagne ‘Fotojournalistiek heeft een prijs’, dit is een bewustmakingsoffensief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Tijdens een eendagsstaking op vrijdag 25 januari, staakten ruim 400 fotografen.

Toen de fusie van het ANP en het fotobureau Hollandse Hoogte voor het eerst bekend werd, begonnen de eerste alarmbellen te rinkelen bij Eric Brinkhorst, freelance-fotograaf en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Fotografen (NVF). Bij deze overname veranderden namelijk de arbeidsvoorwaarden. “Wij van de NVF zijn gaan inventariseren onder onze leden: ‘wat kunnen en wat willen we hiermee?’ Na een paar bijeenkomsten bleek al snel dat we in actie wilden komen.”

Op 20 december j.l. stuurde de NVF een brief aan de belangrijkste mediaorganisaties met de vraag om in gesprek te gaan over inflatiecorrecties, het gelijkstellen van online tarieven aan printtarieven en zeggenschap over auteursrechten. Toen de organisaties niet wilden praten, volgde de staking op 25 januari. “We hebben dus opgeroepen tot een staking, dat betekende dat de fotografen geen werk leverden aan de media waar problemen mee zijn,” zegt Brinkhorst, “De NVF heeft tussen de 700 en 800 leden. Als we zo’n 200 mensen op de been krijgen, dan hebben we een significant aantal; daar kunnen we iets mee.” Uiteindelijk hebben ruim 400 fotografen meegestaakt.

Brinkhorst vindt dat de staking goed is verlopen: “We wisten ongeveer wat we konden verwachten omdat er zoveel animo was. Mede dankzij de steun en ervaring van de NVJ en de FNV is het goed verlopen.” De NVF heeft een grote groep fotografen bij elkaar gekregen en ze hebben hun zegje kunnen doen. Daarnaast hebben ze een advertentiepagina achterop de Telegraaf gekregen. “Zo’n pagina hebben we ook in het Algemeen Dagblad gekregen. Daarnaast zijn we langs geweest bij de verschillende mediagroepen als het Algemeen Dagblad van de Persgroep, maar ook bij de Telegraaf van de TNG. Voor de volgende stap zullen we langs gaan bij Sanoma, maar dat is nu eerst uitgesteld,” legt Brinkhorst uit, “Wanneer het bijzonder slecht weer is, heeft het geen zin om ergens voor de deur te gaan staan. Dus dat hebben we verschoven tot een nog nader te bepalen tijdstip.”

Dat het gesprek weer is geopend, is volgens Brinkhorst het belangrijkst behaalde resultaat tot nu toe: “De gesprekken met uitgevers waren eigenlijk allemaal afgelopen, er waren geen openingen meer. Die zijn er nu weer wel, er zijn weer gesprekken opgebouwd. We zijn weer bezig met het imago van de beroepsfotografie op te krikken.”

Terwijl Brinkhorst tevreden is met het resultaat dat ze tot nu toe hebben behaald, reageert zijn collega Rosa García López kritisch. García López is de secretaris van de secties Freelance en NVF. Freelance-fotograaf Roel Dijkstra denkt te weten wie er verantwoordelijk zijn voor de problemen in de fotojournalistiek: “ANP en Hollandse Hoogte zijn met elkaar de grootste prijsverziekers die er zijn.” Verslaggever Olle Smits van Waesberghe vroeg naar de meningen van García López en Dijkstra over de staking.

Muziek: bensound.com

Naast voorzitter van de NVF is Brinkhorst ook freelance-fotograaf. Zelf heeft hij al de stap gezet om hogere tarieven te vragen voor zijn werk, “Mensen kunnen op mijn site zoeken naar foto’s, maar deze vinden ze niet. Er staan wel foto’s op, maar deze zijn in een lagere resolutie. Naar mijn mening sponsor je de uitgevers als je foto’s voor maar een paar euro beschikbaar stelt.”

Professionele fotografen zijn niet de enigen die te maken krijgen met de gevolgen van deze staking. Ook amateurfotografen voelen zich onzeker door onder andere de lage tarieven. Verslaggeefster Alys van der Waarde ging hierover het gesprek aan met Hans van Egdom, amateurfotograaf uit Leiden.

De staking heeft ertoe geleid dat het gesprek is geopend, maar daarnaast is de staking op de agenda gezet van het freelance-overleg van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ). De EFJ geeft aan dat ze de staking steunen. Zo zegt EFJ president Mogens Blicher Bjerregaard uit Zweden, in een interview voor het nieuwsplatform van de EFJ, dat ze elke fotojournalist in Europa oproepen om hun Nederlandse collega’s online  te steunen: “Their fight is our fight.”