In 2018 zijn bijna 180 duizend eenmanszaken opgericht. Nooit eerder lag dit aantal in Nederland zo hoog. Van alle bedrijven die vorig jaar werden opgericht, was 94 procent een eenmanszaak, zo meldt het CBS naar aanleiding van de nieuwste cijfers over bedrijfsoprichtingen en -opheffingen.

De grootste groei in eenmanszaken vond plaats in de onderwijssector. Naast het onderwijs dat op scholen en universiteiten wordt gegeven, wordt er steeds vaker aanvullend onderwijs gegeven buiten deze instellingen om. Het afgelopen jaar kwamen er in die sector bijna 7000 bedrijven bij, waaronder veel zelfstandige studiebegeleiders en bedrijfsopleiders.

Ook het aantal managementadviesbureaus groeide flink met bijna 6,5 duizend bedrijven. Verder kenden bouw- en klusbedrijven en kunstbedrijven ook een sterke groei.

Naast de recordtoename van eenmanszaken, gooiden vorig jaar ook veel zelfstandigen de handdoek in de ring. Van de 107 duizend bedrijven die werden opgeheven, ging dat in 90 procent van de gevallen om een eenmanszaak.

De afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven in totaal met 52 procent gestegen. Er zijn in Nederland nu zo’n 1,75 miljoen bedrijven geregistreerd. 80 procent van alle geregistreerde bedrijven is een eenmansbedrijf.