Audio: Daniel Vischjager

Video: Roy van der Meij

In 2018 zijn bijna 180 duizend eenmanszaken opgericht. Nooit eerder lag dit aantal in Nederland zo hoog. 80 procent van alle 1,75 miljoen geregistreerde bedrijven is een eenmansbedrijf, zo meldt het CBS naar aanleiding van de nieuwste cijfers over bedrijfsoprichtingen en -opheffingen.

De nieuwe zelfstandigen brengen naast hun eigen ondernemingen ook mogelijkheden voor andere ondernemers met zich mee. Er schieten steeds meer bedrijven uit de grond die zelfstandigen ondersteuning bieden. Deze bedrijven bieden diensten aan om het ondernemerschap wat makkelijker te maken door – tegen betaling – taken uit handen te nemen.

Een aantal van die bedrijven bevindt zich in de onderwijssector. Deze sector maakte in 2018 de grootste groei onder zelfstandigen door. Een deel van de zelfstandige onderwijzers werkt via taalbedrijven. Jojanneke Drapers (28) is daar een van. Zij begon in april vorig jaar haar onderneming Jojanneke Taal & Tekst. Zij wilde al langer als NT2-trainer (Nederlands als tweede taal) lesgeven, maar daar heeft zij geen diploma voor. Ze zou daarvoor naast haar masterdiploma Taalwetenschappen een extra opleiding moeten doen. Om toch NT2-trainer te kunnen worden, zocht ze een andere oplossing. “Door als zzp’er aan de slag te gaan voor taalbedrijf MORE than les, kan ik wel NT2-les geven. Bedrijven geven bij MORE than les aan dat zij taaldocenten zoeken en dan word ik gevraagd om bij zo’n bedrijf In-Company-trainingen te geven. Hiervoor heb ik geen speciaal NT2-diploma nodig.”
Het grote voordeel van het werk als zzp’er via een bedrijf, is volgens Jojanneke dat je niet alles zelf hoeft te regelen. “Ik hoefde maar een keer te solliciteren bij MORE than les. Zolang het taalbedrijf tevreden over me is, zoeken zij opdrachtgevers voor mij.”

Met de enorme groei van de groep zelfstandige ondernemers, groeit ook de vraag of er nadelen verbonden zijn aan de versplintering van het bedrijfsleven. Peter van der Meer en Laila el Hannouci leggen uit welke voor- en nadelen het ondernemerschap met zich meebrengt.

Ook in de horeca zijn de laatste jaren meer zelfstandigen te vinden. Een deel van de ondernemers in deze sector werkt via Temper. Dit is een dienst die zich richt op freelancewerk in de horeca en retail. Opdrachtgevers kunnen op een digitaal prikbord klussen plaatsen en freelancers kunnen die klussen vervolgens aannemen. In juli 2017 schreef RTL Nieuws in een bericht dat er zo’n 25 duizend freelancers bij de dienst stonden ingeschreven. Anderhalf jaar later zijn dit er al meer dan 70 duizend.

Restaurant Meneer Nieges in Amsterdam werkte afgelopen zomer met freelancers via Temper, maar merkte dat daar wat haken en ogen aan zitten. “Temper klinkt als een perfecte tijdelijke oplossing, als je echt mensen te kort komt. Maar we merkten dat Temper-profielen niet betrouwbaar zijn. Mensen kunnen op hun profiel neerzetten wat ze willen, maar vervolgens blijkt hun ervaring niet te kloppen en kunnen die werknemers niks waarmaken”, vertelt Nick Hessing, manager bij Meneer Nieges.
Om die reden ziet het populaire restaurant af van tijdelijke hulp via de dienst. Omdat Meneer Nieges deel uitmaakt van een groter concern, zoeken zij voortaan extra helpende handen in eigen kringen.

Naast voor- en nadelen voor bedrijven die zelfstandigen inzetten, zijn er ook nadelen voor de ondernemer zelf. Een heikel punt is verzekeren. Van arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) tot het pensioen: de zelfstandige ondernemer moet het allemaal zelf regelen. Voor de AOV ontstaan alternatieven, omdat het aanbod tot een aantal jaar geleden erg klein was en de verzekering duur is. Volgens SharePeople is het daaraan te wijten dat 80% van de ondernemers zich niet verzekert. SharePeople is een jong bedrijf dat sinds 2017 een alternatief biedt voor de AOV. “Bij een AOV betaal je veel premie voor de grote pot. De verzekeraar garandeert vervolgens dat je geld uit die grote pot krijgt bij ziekte. Wij zagen dat de ondernemers van nu op zoek zijn naar een alternatief. Dat alternatief bieden wij”, vertelt Cormas Blaauw, founder van SharePeople.
SharePeople werkt anders dan een verzekering. De dienst werkt op basis van donaties en solidariteit. “Wij leggen met z’n allen maandelijks geld in voor ons eigen potje. Dat bedrag is iedere maand opnieuw beschikbaar voor degene die ziek is. Is er niemand ziek, dan kun je aan het einde van de maand je geld gewoon weer van je rekening halen en apart zetten voor je pensioen of uitgeven aan een vakantie.”

Er zijn dus veel zaken waar je aan moet denken als zelfstandig ondernemer. Hoe het werk van een zelfstandige er echt uitziet, laten timmerman Jurjen van der Meij en DJ Sander van den Wijngaard zien in de onderstaande video.