De KNVB start met het project ‘gelijke kansen jeugdvoetbal.’ Uit cijfers van de voetbalorganisatie blijkt dat 3.600 kinderen aangesloten zijn bij een professionele voetbalopleiding. De meesten worden gescout als ze tussen de 6 en 8 jaar oud zijn. Een op de vijftig schopt het echter tot een daadwerkelijke carrière in het profvoetbal. Voor kinderen op deze leeftijd zou dit leiden tot stress en onzekerheid.

Het project zou ertoe moeten leiden dat de kinderen tot een jaar of 12 voetbal kunnen leren zonder de stress van selecties. “Het idee is dat de kinderen in gemengde groepen gelijkwaardig leren te voetballen,” laat Daan Schippers, persvoorlichter KNVB, weten in een reactie, “zo krijgt iedereen de kans om zich te laten zien en wordt niemand uitgesloten.”

Jorg van den Breggen, specialist voetbalontwikkeling KNVB, heeft al eerder dit jaar aangegeven dat er een kloof zit tussen selectiespelers en recreatieve spelers. Zo trainen selectiespelers regelmatiger en krijgen ze toegang tot betere trainers. De recreatieve spelers krijgen dus niet een gelijkwaardige kans om beter te worden. Het project ‘gelijke kansen jeugdvoetbal’ moet hier verandering in brengen.

In de hockeywereld zijn ze al langer bezig met dit concept en tot nog toe lijkt het zijn vruchten af te werpen. Voor uitsluitsel of dit de oplossing is zullen we nog even moeten wachten.